Srušio se Slovački kulturni centar

Kuća je stara sto godina i predstavlja kulturno nasleđe slovačke nacionalne zajednice u Novom Sadu.

22. jul 2014

Kuća u centru Novog Sada, u kojoj je smešten Slovački kulturni centar „Pavel Jozef Šafarik“, urušila se danas većim delom, a kako su preneli novosadski mediji, problemi su nastali prošle nedelje kada je na krovu kuće pukla greda.

Kako je za agenciju Beta rekla direktorka Centra Katarina Mosnakova, niko nije povređen tokom ove nesreće, a kuća nije potpuno urušena, već samo deo iznad krova koji je pao.

Ona je navela da u narednim danima Kulturni centar neće moći da je koristi iz bezbednosnih razloga.

„Kada je greda pukla prošle nedelje mi smo obavestili komunalnu policiju koji nisu došli tada, već danas, a pola sata po njihovom odlasku urušio se krov. Oni su pozvali i majstore koji su rekli da ne mogu ništa da rade bez dozvole nadležnih organa“, rekla je Mosnakova.

Ona je dodala da će u toku sutrašnjeg dana na teren izaći i građevinske firme koje će proceniti štetu, pa će na osnovu toga biti poznato i koliko je para potrebno da bi šteta bila sanirana.

„Takođe ćemo morati zatražiti pomoć od grada Novog Sada, a možda čak i od Republike Slovačke, da bi se popravke u što kraćem roku završile i kako bi Centar mogao da nastavi sa svojim aktivnostima“, izjavila je Mosnakova.

Kuća je u vlasništvu Slovačke Evangelističke crkve, nije pod zaštitom države ali je stara sto godina i predstavlja kulturno nasleđe slovačke nacionalne zajednice u Novom Sadu.

LSVO: Hitno sanirati runirane objekte

U današnjem saopštenju novosadske omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) izražava se žaljenje zbog rušenja Slovačkog kulturnog centra.

Ligaši su još jednom apelovali na nadležne u gradu da reše problem održavanja ruiniranih objekata i da pod hitno započnu njihovu sanaciju i deluju preventivno, pre nego što se, kako su upozorili, nekome nešto dogodi.

Oni su podsetili da su pre samo nekoliko dana javnosti ukazali da postoji veliki broj objekata u Novom Sadu koji su u ruiniranom stanju, zbog čega preti opasnost od njihovog urušavanja.

(Beta, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga