Srušena zaštićena zgrada banke zbog izgradnje solitera

Zgrada zaštićena kao spomenik od kulturno istorijske važnosti

26. mar 2016

Zgrada Komunalne banke, gde je bila smeštena Erste banka, danas je srušena, što je deo pripreme pred gradnju trinaestospratnog solitera u centru Novog Sada, preneo je danas portal 021.

Ta zgrada zaštićena kao spomenik od kulturno istorijske važnosti.

Prethodno je deo pešačke staze zatvoren, a pripreme za zidanje solitera počele su pre desetak dana.

Inače je o početku gradnje spornog objekta firme Galens, javnost informisana iz saopštenja JKP „Parking servis“. Naime, preduzeće je saopštilo da će posle deset godina korišćenja, biti zatvoren privremeni parking u Ulici Narodnih heroja jer na tom mestu počinje zidanje spomenutog solitera.

Podsetimo da je gradnja objekta koji će biti u visini Glavne pošte, izazvala negodovanje velikog dela novosadske javnosti, ali da su gradske vlasti odobrile gradnju, bez posebnog odgovaranja na kritike, osim uopštenog obrazloženja da se radi o investiciji i da je uloga lokalnih vlasti da pomažu razvoj biznisa.

Osim primedbi da projekat izgradnje tako velikog objekata potpuno narušava i menja sliku užeg centra grada, u javnosti su se mogle čuti i kritike da će biti pogoršani saobraćajni i komunalni uslovi života u tom kvartu.

Uz sve to, lokalna vlast nema nikakvu garanciju da će investitor zgrade od 40.000 kvadrata i 13 spratova obezbediti makar podzemne garaže za parkiranje.

O izgradnji solitera pisao je i Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga