Srušena čarda „Na kraj sveta“

Vladika Porfirije je obećao da neće biti srušena legendarna čarda, ali da popovima ne treba verovati, pokazuje i ovaj slučaj

27. maj 2013

Iako je vladika Porfirije, starešina manastira Kovilj, obećao da će legendarna čarda „Na kraj sveta“ biti samo renovirana, objekat je za vikend srušen, izveštava Radio 021.

Na telefone manastira se jutros niko nije javljao, a bivši zakupac Đorđe Varenika od novinara Radija 021 je saznao za sudbinu čarde koju je njegova porodica generacijama držala. Prema njegovim rečima, bilo je nagoveštaja da bi nadležni iz manastira mogli da sruše legendarnu kafanu, ali je verovao da će ispoštovati reč i samo modernizovati objekat.

„Pretpostavljao sam da je to moguće, jer su oni premeravali unutrašnji prostor, proračunavali… šta da vam kažem, osim da onakve čarde više nema, osim na fotografijama i u sećanjima gostiju“, vidno uznemiren priča gazda Đoka.

Vladika Porfirije je ranije najavljivao da će čarda ubuduće služiti kao prodajno mesto za crkvene proizvode, međutim, Varenika sumnja da je ovaj prostor namenjen za izdavanje privatnoj firmi bliskoj starešinama manastira. On dodaje da je bio zainteresovan da konkuriše za upravljanje čardom, ali ga niko nije konsultovao ni oko čega, pa tako ni oko rušenja.

„Kada sam ih pitao šta će biti kad mene isele, rečeno mi je da će manastir u čardi služiti svoje proizvode, i da će objekat biti modernizovan, ali ne i srušen. Međutim, posle sam načuo da će to preuzeti neki privatnik, a mene niko ništa nije pitao“, kaže on.

Varenika je ključ u bravu legendarne čarde, koju je njegova porodica držala preko 35 godina, stavio u subotu, 4. maja, nakon što ga je je rukovodstvo manastira obavestilo da će pravoslavni Uskrs biti poslednji radni dan čarde „Na kraj sveta“.

(021, Foto: Radio 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga