SRS: Nacrt statuta Vojvodine suprotan Ustavu Srbije

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Martinović ocenio je danas da je Nacrt statuta Vojvodine gotovo…

02. okt 2008

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Martinović ocenio je danas da je Nacrt statuta Vojvodine gotovo u celosti u suprotnosti sa aktuelnim Ustavom i da ima za cilj da „potre srpski karakter“ te pokrajine. Na konferenciji za novinare, Martinović je rekao da taj dokument ima preambulu što je karakteristično za Ustav samostalne države i što ne postoji ni u jednom drugom regionu u svetu.
Martinović, koji je i član Predsedničkog kolegijuma SRS, ocenio je da je Nacrt statuta Vojvodine zapravo prikriveni ustav buduće federalne jedinice i kao primer naveo odredbu po kojoj Vojvodina ima pravo da otvara predstavništva u stranim zemljama i samostalno zaključuje međunarodne ugovore. Prema njegovim rečima, Vojvodina ne treba da ima vladu jer je to karakteristično za suverene države a ne regione unutar suverenih država.
„Srbija je unitarna država i zato su pogrešna poređenja sa Bavarskom jer je Nemačka federalna država“, ocenio je on.
Martinović je podsetio da je Srba u Vojvodini oko 70 odsto i protestovao zbog toga što će u budućem Savetu nacionalnih zajednica imati samo polovinu predstavnika. On smatra da pokrajinsko rukovodstvo Vojvodine na taj način želi da veštački izazove sukob između većinskog i manjinskih naroda i ocenio da je u vrhunskom interesu Srbije i pokrajine da taj statut nikada ne bude prihvaćen. Poslanik radikala je, takođe, kritikovao potpisivanje Sporazuma o bezbednosti informacija sa NATO-om i usprotivio se ideji i podeli Kosova i Metohije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga