Srpsko pozorište u Mađarskoj bez podrške iz Srbije

Ove godine navršava se 200. godišnjica pozorišnog života Srba u Mađarskoj. Krenuo je tačno 24.avgusta 1813. godine u Budimpešti

10. feb 2013

Ono što istinski boli, jeste da dok Mađarska u izvesnoj meri pruža podršku prekograničnim mađarkim pozorištima, mi sve dosad iz Srbije ne dobijamo nikakvu podršku – izjavio je Milan Rus, direktor Srpskog pozorišta u Mađarskoj, koje inače predstave izvodi na dva jezika i koje ove godine obeležava 20 godina postojanja. Prema rečima Rusa, ni činjenica da ove godine nameravaju svečano da obeleže 200-godišnjicu pozorišnog života Srba u Mađarskoj nije naišla na reakciju nadležnih u Srbiji.

– Svaka mađarska vlada na srpsko, kao i pozorišta drugih nacionalnosti, gleda kao na delove mađarske kulture. U Mađarskoj se, inače, ove godine navršava 200-godišnjica pozorišnog života Srba. Krenuo je tačno 24.avgusta 1813. godine u Budimpešti, sa komadom Avgusta Kocebua, koji danas više nije popularan, ali je u to vreme gospođama mamio suze. Naš veliki jubilej bi svakako želeli da proslavimo, mada je nedavno kod nas bio srpski ministar kulture Branislav Petković i nije pokazivao znake da bi u tome bio naš partner. Došao nam je i vojvođanski premijer Bojan Pajtić, kao i pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić, ali ni oni nisu baš reagovali. Nadamo se da će i pored toga zavesa moći da se podigne na našoj svečanosti – kazao je Milan Rus u razgovoru u okviru festivala „Winteretno“ u subotčkom Mađarskom kulturnom centru „Nepker“.

(Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga