Srpsko književno društvo: Nasiljem protiv književnosti

"Od toga pa do prebijanja i likvidacija pisaca i spaljivanja knjiga nije daleko"

10. avg 2021

Povodom prekidanja promocije knjige „Kontraendorfin“ Svetislava Basare na smotri „Mermer i zvuci“ u Arenđelovcu proteklog vikenda od pripadnika Stranke srpskih zavetnika, saopštenjem se oglasilo Srpsko književno društvo.

„Grupa nasilnika je sebi dala za pravo da određuje kojim knjigama i piscima je dopušteno da budu predstavljeni, čak i da se pojave, u Aranđelovcu.

Grupa nasilnika je uskratila organizatorima pravo da koncipiraju i održe program, Basari da predstavi svoje književno delo a prisutnima da čuju autora zbog koga su došli. Od toga pa do prebijanja i likvidacija pisaca i spaljivanja knjiga, nije daleko.

Desanki Maksimović i Ivi Andriću ova vrsta odbrane svakako nije potrebna. Potrebna je onima koji se iza njih zaklanjaju„, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Svako ima pravo da mu se knjiga ili autor ne svide, s dobrim ili lošim razlogom. Ima pravo čak i da književnost i njenu logiku ne razume ali nema pravo da svoje neslaganje, nerazumevanje ili neznanje ispoljava na nasilan način i ugrožava tuđa prava i tuđu bezbednodst. Knjigu možete čitati ili ne čitati, voleti ili ne voleti, ali ne možete zabraniti njeno postojanje u javnom prostoru„.

SKD je pozvalo nadležne „da obezbede neometano odvijanje književnog života „i sve da se udrže od nasilja i pozivanja na isto„.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Stiže nas budućnost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga