Srpski PEN osuđuje smene u kulturi

Reč je o "političkom nasilju nad kulturom" i o otvorenom napadu na kulturne i demokratske vrednosti, na javnu reč i slobodu izražavanja

08. okt 2012

Srpski PEN centar saopštio je danas da se širom Srbije smenjuju pisci, reditelji i kulturni radnici sa čela značajnih kulturnih institucija i ossudio takve postupke.

U saopštenju se navodi da su smenjeni direktor Kulturnog centra Novog Sada Laslo Blašković i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović i dodaje da su to „samo neki od brojnih primera“.

PEN centar je ocenio da je reč o „političkom nasilju nad kulturom“, kao i o ljudima koji su u kulturi dali i daju vidljive rezultate i izrazita umetnička ostvarenja.

„Obrazloženja s kojima su po hitnom postupku obavljene smene ili s kojima se najavljuju čitave serijske smene, predstavljaju otvoreni napad na kulturne i demokratske vrednosti, na javnu reč i slobodu izražavanja, kao i poricanje kulturnih standarda i rezultata“, naveo je PEN.

Podsetio je da direktori kulturnih institucija mogu biti birani isključivo na osnovu javnih konkursa i njihovih stručnih i umetničkih biografija.

Srpski PEN je najavio da će svako odstupanje od Zakona o kulturi smatrati nezakonitim delovanjem vlasti i o tome obaveštavati domaću i stranu javnost.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga