Srpski kao nematernji jezik od školske 2015/16. godine?

Još uvek bez odgovarajućeg akcionog plana

31. maj 2014

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Anamarija Viček postavila je poslaničko pitanje koje se odnosi na diferencirano podučavanje srpskog kao nematernjeg jezika.

„Koji su konkretni koraci koje će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preduzeti da bi se ova situacija što pre rešila? Naime, potrebno je da se razradi diferencirani plan i program za podučavanje srpskog kao nematernjeg jezika, kao i da se pripreme udžbenici za podučavanje istih. SVM smatra realnim da se taj novi, razrađeni plan i program za srpski kao nematernji jezik razradi do početka školske 2015/16. godine i mi vam u tome nudimo apsolutnu našu podršku i saradnju. Podsećam vas da je grupa stručnjaka Pedagoškog zavoda Vojvodine u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, Filozofskim fakultetom u Novom Sadu i Odborom za obrazovanje Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine izradila plan i program za diferencirano podučavanje srpskog kao nematernjeg jezika još 2007. godine. U dopisivanju između Ministarstva, Pedagoškog zavoda, Pokrajinskog sekretarijata, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja proteklo je dugo vremena i Ministarstvo u prethodnom mandatu nije rešavalo taj problem“.

Ministar Srđan Verbić je odgovorio kako se ovaj problem nalazi u Strategiji razvoja prosvete, ali da nije donet akcioni plan. „No, plan je da do septembra i on bude usvojen. Ono što mi znamo je da postoji predlog i radna grupa se tim predlogom bavi. Nije nam ostalo mnogo vremena do septembra da završimo akcioni plan, ali ukoliko taj plan bude završen, neće biti naročitih tehničkih problema da to implementiramo za 2015/2016. godinu u program. U ovom trenutku radna grupa radi na tome“, odgovorio je ministar.

(Autonomija/RTV Pannon)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga