Srpska industrija ulja traži zabranu izvoza suncokreta u BiH

Ako bi država odlučila da zaista uvede ovakve ograničavajuće trgovinske mere, štitila bi interes prerađivača ali ne i poljoprivrednika

23. avg 2016

Vodeće domaće uljare zatražiće od Vlade Srbije da zabrani izvoz suncokreta ovogodišnjeg roda u Bosnu i Hercegovinu, javio je danas portal Agrosmart.

Tim povodom, za prekosutra je planiran sastanak prerađivača sa predstavnicima Ministarstva trgovine i Ministarstva poljoprivrede, na kojem bi prozivođači ulja trebalo da iznesu predlog da se uvedu ograničenja u trgovini sa BiH, javio je Agrosmart, pozivajući se na izvore u Vladi Srbije.

Razlog za nezadovoljstvo prerađivača je u tome što su otkupljivači iz BiH spremni da suncokret iz Srbije plate bolje nego domaće uljare, pošto imaju potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, što znači da na tursko tržište bez carinskih opterećenja mogu da izvoze ulje, koje je tamo znatno skuplje nego u BiH.

Agrosmart je naveo da će srpska industrija ulja ove godine izaći sa nepovoljnijim uslovima otkupa suncokreta u odnosu na lane.

Ako bi država odlučila da zaista uvede ovakve ograničavajuće trgovinske mere, štitila bi interes prerađivača ali ne i poljoprivrednika, kojima se, kako sada stvari stoje, servira nepovoljna cena suncokreta, naveo je taj portal.

Podsetio je da još uvek nijedna uljara u Srbiji nije objavila koliko će plaćati suncokret ovogodišnjeg roda.

Fabrika Bimal iz Brčkog sa fabrikom Sunce iz Sombora sklopila je ugovor o preradi suncokreta i trebalo bi da u pogonima somborske uljare preradi između 50 i 100 hiljada tona suncokreta.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je ove godine zasejano 202.408 hektara suncokreta. Ove godine očekuje se veći prinos od prosečnog.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga