SREMSKA MITROVICA: Mitrovica „vredna“ bez obzira na koalicione partnere

Sremska Mitrovica je, od đurđevdanskih izbora do danas, dobila novu vlast, koja je, za razliku od onih u drugim "upodobljenim" lokalnim samoupravama, menjana u hodu

15. okt 2012

Da pojasnimo. Dok su u drugim gradovima i opštinama, poput Zrenjanina, Novog Sada, Rume, Šida, Pećinaca…, pre formiranja Vlade Srbije, dogovorene koalicije na osnovu prethodno najavljene podrške Ivice Dačića Borisu Tadiću rezultovale formiranjem lokalnih vlasti, koja je na kraju smenjena, u Sremskoj Mitrovici je to rešeno malo drugačije.

Na teritoriji sremskomitrovačke opštine najveći broj odborničkih mesta u lokalnom parlamentu osvojila je Demokratska stranka, za koju je glasalo 23,6 procenata izašlih glasača, što je 18 odborničkih mesta.

Na drugom mestu našla se Grupa građana “Vredna Mitrovica Branislav Nedimović“ sa osvojenih 15 odborničkih mesta, odnosno 19 procenata glasova. Zatim slede SNS s 12 mandata, odnosno 15,4 odsto osvojenih glasova, DSS za koje je glasalo 12,5 procenata glasača, odnosno devet osvojenih mesta i SPS sa sedam osvojenih odborničkih mesta, odnosno 9 procenata glasova. Dotadašnji gradonačelnik Mitrovice Branislav Nedimović, koji je izašao na izbore u okviru GG „Vredna Mitrovica“, najavio je koaliciju sa DS i SPS i javno podržao lidera Demokratske stranke Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora. Međutim, posle izbora Tomislava Nikolića za predsednika države u Sremskoj Mitrovici su se stvari promenile.

Nedimovićeva „Vredna Mitrovica“ okrenula se novim partnerima, koje je našla u Srpskoj naprednoj stranci i Demokratskoj stranci Srbije, a naknadno im se pridružila i SPS, pa su tako došli do cifre od 43 odbornika, što im je omogućilo željenu skupštinsku većinu. Novi-stari gradonačelnik je izabran sredinom jula, a za novog predsednika Skupštine grada izabran je profesor Milan Kovačević iz SNS. Nedimovića je, zbog ove odluke, oštro u više navrata kritikovao prvi čovek mitrovačkih demokrata Aleksandar Prodanović, ali je onda u Demokratskoj stranci usledila „seča knezova“.

Naime, Izvršni odbor Demokratske stranke je raspustio Gradski odbor u Sremskoj Mitrovici i iz stranke isključio pedesetak članova, koji su smenjeni jer su, kako je istaknuto, na majskim izborima bili na listama drugih stranaka. Međutim, prema nezvaničnim informacijama koje smo čuli, izbačeni su svrstani u one koji su za poraz na izborima okrivili Borisa Tadića. Takođe, po nepotvrđenim informacijama, Gradski odbor u Sremskoj Mitrovici raspušten je na insistiranje pokrajinskog lidera DS Bojana Pajtića, a dodatni razlog je što je mitrovačkim odborom navodno upravljao potpredsednik DS Dušan Petrović. Za poverenika, koji je dobio rok da u narednih šest meseci organizuje izbore za novi sastav Gradskog odbora, imenovan je Goran Ivić.

U prošlom sazivu, Nedimović je „izgurao“ svoj prvi mandat na čelu opštine, a koji je osvojio kao predstavnik Demokratske stranke Srbije. U tom periodu je vlast u Mitrovici uz DSS, činila i Nova Srbija (koalicioni partner), kao i Demokratska stranka, sa kojom je DSS vladao i u periodu od 2004. do 2008. godine, kada je na čelu grada bio sadašnji zamenik gradonačelnika Zoran Miščević. U ovom, osmogodišnjem periodu, koaliciji stranaka na vlasti su se pridruživali i LSV, G17+ i SPO. Nakon prvih demokratskih izbora, na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine 11. oktobra 2000. godine, za prvog čoveka sremskomitrovačke opštine izabran je Zoran Bošković (27), predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine. Tada je, kao i u većini opština u Srbiji, vlast činio DOS.

Aktuelni predsednik opštine Sremska Mitrovica Branislav Nedimović, dobio je, dakle, nove četiri godine da pokuša da ostvari neka od obećanja iz predizborne kampanje, pa i prethodne kampanje iz 2008. godine, budući da mu nije pošlo za rukom osnovno obećanje dato pre četiri leta, da će u Mitrovici biti otvoreno 4.000 novih radnih mesta. Između ostalog, Nedimović je najavio oporavak preduzeća „Mačva“, u Mačvanskoj Mitrovici podelom učešća vlasnika, slovenačkog preduzeća „Jadran“, sa neimenovanim srpskim partnerom. Zatim, za proleće naredne godine, najavljena je izgradnja heliodroma u selu Veliki Radinci, kao i dolazak svetskog dobavljača delova za automobile „Cooper Standard“ u Sremsku Mitrovicu. Na listi predizbornih obećanja je i oporavak fabrike „Mitros“, nekadašnjeg giganta, koji je već duže vreme u stečaju.

Branislav Nedimović rođen je 27. novembra 1977. godine u Sremskoj Mitrovici gde je završio Osnovnu školu “Jovan Popović” i Gimnaziju. Dalje školovanje je nastavio u Novom Sadu, gde je u roku završio Pravni fakultet, smer unutrašnjih poslova. U tri mandata je bio poslanik u Skupštini Republike Srbije. U periodu od 2004. do 2008. godine bio je na čelu Tima za privlačenje investicija i uticao na dolazak nekoliko stranih kompanija na teritoriju Sremske Mitrovice. Na funkciju gradonačelnika izabran je 27. juna 2008. godine. Posvećen je sportu, a bio je i aktivan sportista. Trenirao je fudbal. Živi u Bloku B, naselju u Sremskoj Mitrovici. Oženjen i ima ćerku Leu i sina Filipa.

Aleksandar Vukovac

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga