- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SREMSKA MITROVICA: Grupa građana menja koalicione partnere

Sremska Mitrovica je od majskih izbora do danas, dobila novu vlast, koja je, za razliku od onih u drugim „upodobljenim“ lokalnim samoupravama, menjana u hodu. Dok su u drugim gradovima i opštinama, poput Zrenjanina, Novog Sada, Rume, Šida, Pećinaca…, pre formiranja Vlade Srbije, dogovorene koalicije na osnovu prethodno najavljene podrške Ivice Dačića Borisu Tadiću rezultovale formiranjem lokalnih vlasti, koja je na kraju smenjena, u Sremskoj Mitrovici je to rešeno malo drugačije.

Na teritoriji sremskomitrovačke opštine najveći broj odborničkih mesta u lokalnom parlamentu osvojila je Demokratska stranka, za koju je glasalo 23,6 procenata izašlih glasača, što je 18 odborničkih mesta. Na drugom mestu našla se Grupa građana “Vredna Mitrovica-Branislav Nedimović“ sa osvojenih 15 odborničkih mesta, odnosno 19 procenata glasova. Zatim slede SNS sa 12 mandata, odnosno 15,4 odsto osvojenih glasova, DSS za koje je glasalo 12,5 procenata glasača, odnosno devet osvojenih mesta i SPS sa sedam osvojenih odborničkih mesta, odnosno 9 procenata glasova. Dotadašnji gradonačelnik Mitrovice Branislav Nedimović, koji je izašao na izbore u okviru Grupe građana „Vredna Mitrovica“, najavio je koaliciju sa DS i SPS i javno podržao lidera Demokratske stranke Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora. Međutim, posle izbora Tomislava Nikolića za predsednika države u Sremskoj Mitrovici su se stvari promenile.

Nedimovićeva „Vredna Mitrovica“ okrenula se novim partnerima, koje je našla u SNS-u i DSS-u, a naknadno im se pridružio i SPS, pa su tako došli do cifre od 43 odbornika, što im je omogućilo željenu skupštinsku većinu. Novi-stari gradonačelnik je izabran sredinom jula, a za novog predsednika Skupštine grada izabran je Milan Kovačević iz SNS. Nedimovića je, zbog ove odluke, oštro u više navrata kritikovao prvi čovek mitrovačkih demokrata Aleksandar Prodanović, ali je onda u DS-u usledila „seča knezova“.

Naime, Izvršni odbor demokrata je raspustio Gradski odbor u Sremskoj Mitrovici i iz stranke isključio pedesetak članova, koji su smenjeni jer su, kako je istaknuto, na majskim izborima bili na listama drugih stranaka. Međutim, prema informacijama do kojih smo došli, izbačeni su svrstani u one koji su za poraz na izborima okrivili Borisa Tadića. Takođe, po nepotvrđenim informacijama, Gradski odbor u Sremskoj Mitrovici raspušten je na insistiranje pokrajinskog lidera DS Bojana Pajtića, a dodatni razlog je što je mitrovačkim odborom navodno upravljao potpredsednik DS Dušan Petrović. Za poverenika, koji je dobio rok da u narednih šest meseci organizuje izbore za novi sastav Gradskog odbora, imenovan je Goran Ivić.

Kontinuitet vlasti i obećanja

Branislav Nedimović: Neispunjeno obećanje o 4.000 noviha radnih mesta „prebačeno“ za aktuelni mandat

U prošlom sazivu, Nedimović je „izgurao“ svoj prvi mandat na čelu opštine, a koji je osvojio kao predstavnik DSS-a. U tom periodu je vlast u Mitrovici uz DSS, činila i Nova Srbija (koalicioni partner), kao i DS, sa kojim je DSS vladao i u periodu od 2004. do 2008. godine, kada je na čelu grada bio sadašnji zamenik gradonačelnika Zoran Miščević. U ovom osmogodišnjem periodu, koaliciji stranaka na vlasti su se pridruživali i LSV, G17 plus i SPO. Nakon prvih demokratskih izbora, na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine 11. oktobra 2000. godine, za prvog čoveka sremskomitrovačke opštine izabran je tada veoma mladi Zoran Bošković (27), predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine. Tada je, kao i u većini opština u Srbiji, vlast činio DOS.

Aktuelni predsednik opštine Sremska Mitrovica Branislav Nedimović, dobio je, dakle, nove četiri godine da pokuša da ostvari neka od obećanja iz predizborne kampanje, pa i prethodne kampanje iz 2008. godine, budući da mu nije pošlo za rukom osnovno obećanje dato pre četiri leta, da će u Mitrovici biti otvoreno 4.000 novih radnih mesta.

Između ostalog, Nedimović je najavio oporavak preduzeća „Mačva“, u Mačvanskoj Mitrovici podelom učešća vlasnika, slovenačkog preduzeća „Jadran“, sa neimenovanim srpskim partnerom. Zatim, za proleće naredne godine, najavljena je izgradnja heliodroma u selu Veliki Radinci, kao i dolazak svetskog dobavljača delova za automobile „Kuper Standard“ u Sremsku Mitrovicu. Na listi predizbornih obećanja je i oporavak fabrike „Mitros“, nekadašnjeg giganta, koji je već duže vreme u stečaju.

Jedino od obećanja koje je došlo i do faze realizacije je dolazak „Kuper standarda“, koji je u septembru obelodanio da će u fabriku zaptivnih sistema za automobile uložiti 20 miliona evra, te da će posao u toj firmi dobiti oko 500 radnika. Dvadesetak mladih školovanih Mitrovčana do kraja godine će otići na obuku u slične fabrike u Poljskoj i Francuskoj.

Što se tiče fabrike „Mitros“, ona se, zasad, svrstava među najveće privredne promašaje i neispunjeno obećanje. Mitrovačka mesna industrija jedva je „preživela“ tranziciju. Prvo je 2005. godine prodata koncernu “Svislajon” Rodoljuba Draškovića, posle čega je većina zaposlenih dobila otkaze, a delovi preduzeća su preprodati firmama koncerna “Svislajon”, da bi konačno i radnici bili prevedeni u novoformirano preduzeće “Takovo agrar”. Polovinom 2010. godine “Mitros” a sa njim i “Takovo agrar”, otišli su u stečaj. Tako se vlasnik rešio i dugova i radnika. Početkom ove godine završena je procena vrednosti kapitala „Mitrosa“ i određena je cena od 274,4 miliona dinara. Iako je prema nezvaničnim najavama bilo zainteresovanih kupaca iz Danske, Italije, Slovenije i Srbije, ni na prvoj licitaciji, održanoj u maju, ni da drugoj, s početka oktobra, nisu se pojavili željeni kupci. Jedina preostala mogućnost je da Mitros sada bude prodat po slobodnoj pogodbi.

Industrija mesa „Mitros“: Zasad bez dobrog kupca

Što se tiče „Mačve“, nejasna je i sudbina tog preduzeća, budući da u Agenciji za privredne registre nije navedena firma koja je postala novi vlasnik, posle slovenačke kompanije „Jadran“, koja nije uspela da obnovi ovo, nekada uspešno preduzeće. Nema ni heliodroma na sportskom aerodromu u Velikim Radincima, pa će ove dve investicije ostati u domenu novih zadataka nove vlasti.

Informacije nedostupne i spore

Informacije o radu lokalne samouprave u Sremskoj Mitrovici mogu se naći na sajtu www.sremskamitrovica.org.rs, ali je gradski portal izuzetno spor i nefunkcionalan. Odluka o Budžetu grada stoji na sajtu, ali ne i Odluka o realizaciji planiranog budžeta. Komunikacija sa građanima omogućena je „online“, kroz postavljanje pitanja u kontakt-formama, putem tzv. Centra za komunikaciju. Na sajtu je i usluga „Virtuelni matičar“, kao i pretraga biračkog spiska. Među dokumentima koji se mogu pronaći na sajtu grada su i primerci Službenog lista od 2005. godine do danas, kao i „Informatora o radu lokalne samouprave“, što je zakonska obaveza, ali se u pojedinim opštinama ne poštuje. Na sajtu Sremske Mitrovice i dalje ne postoji informator o radu za aktuelnu, 2012. godinu.

Što se tiče odnosa sa medijima, lokalni listovi, radio-stanice i Sremska televizija, uglavnom daju izveštaje o dešavanjima u opštini, a analiza tekstova pokazuje da je najčešće reč o afirmativnim pričama, bez istaknutog kritičkog rada prema predstavnicima vlasti. U budžetu grada za 2012. godinu za medije je izdvojen novac na poziciji „Usluge emitovanja i štampanja“, u iznosu od 19,5 miliona dinara.

Problem se javlja u komunikaciji sa gradskom upravom, budući da, neuobičajeno u odnosu na mnoge druge opštine, u Sremskoj Mitrovici insistiraju da se pitanja adresirana na upravu ili gradonačelnika šalju putem pošte, a već pri prvoj komunikaciji naglašava se da je neophodno poslati odštampan zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, uz pečat i potpis novinske kuće. Dolazak do bitnih informacija na taj način je otežan i vrlo usporen pa transparentnost u radu prema medijima ne zaslužuje prolaznu ocenu.

Stranačko kadrovanje

Budući da pojedini predstavnici lokalne vlasti u Sremskoj Mitrovici nisu učestvovali u prethodnom mandatu, javila se uobičajena potreba za podmirivanjem stranačkih partnera, pa se Gradsko veće, čije je smanjivanje najavljeno pred izbore, ipak povećalo za dva člana. Umesto prethodnih devet, nova gradska vlada je dobila 11 članova, a veliku polemiku izazvali su novi ljudi, Gospa Divljak i Radoslav Panić. Osim toga, povećan je i broj gradskih uprava sa sedam na osam, a iznenađenje za odbornike mitrovačke opozicije bio je predlog za uvođenje nove funkcije – zamenika predsednika Skupštine grada, koja dosad nije postojala. Branislav Nedimović je, na prozivke opozicije tim povodom, odgovorio kratko: „Zakonski je sve pokriveno. Želimo da grad bolje funkcioniše i zato ima promena. Pustimo vremenu da pokaže ispravnost odluka“, reči su prvog čoveka Sremske Mitrovice.

Jedan od uverljivih primera stranačkog zapošljavanja koje je obeležilo izborni proces u centru Srema je Dom zdravlja, gde je, po informacijama koje smo dobili, čak 42 radnika zaposleno za vreme predizborne kampanje, mimo sistematizacije. Deo prekobrojnih ljudi u stomatološkoj službi je primljen u seoskim ambulantama, a oni će u budžetu za 2013. godinu biti dodatni trošak, jer bi otpuštanje značilo zatvaranje pomenutih ambulanti.

Do informacija putem pisma, a ne putem e-maila ili telefona

Rebalans budžeta u Sremskoj Mitrovici koji je usvojila nova gradska uprava, za razliku od onih u većini drugih opština koje su zabeležile deficit, doneo je više para u gradskoj kasi – 90 miliona dinara, odnosno 3,79 odsto novca više nego što je to prvobitno projektovano. Gradska vlast je isplanirala da taj višak obezbedi, kako je navedeno, prodajom odnosno zakupom gradskog zemljišta i komunalnim opremanjem. A kada se dotakne tema „komunalija“, za razliku od plusa u gradskoj kasi, nailazi se na „debeli minus“ u Javnom-komunalnom preduzeću „Komunalije“. Naime, državni revizori su posle pregleda računa te firme za prošlu godinu potvrdili da je poslovanje „frizirano“. Ukratko, čelnici „Komunalija“ su pred Skupštinom grada predstavili rezultate rada za 2011. godinu kao uspešno, sa suficitom od tri miliona, a naknadno je revizijom utvrđeno da je minus na računu zapravo nekoliko desetina miliona dinara. Kupovana je najskuplja komunalna mehanizacija, a eklatantan primer za nerentabilnost mašina je kamion smećar, koji je kupljen na kredit za 16 miliona dinara, u trenutku kada je račun preduzeća bio ispražnjen. Najveći broj novozaposlenih u proteklom periodu, pre dolaska nove vlasti, u „Komunalijama“ je, kako smo nezvanično čuli, zaposlen iz redova Demokratske stranke.

Komunalno preduzeće Sremske Mitrovice, sa 260 zaposlenih, činio je kolektiv sa najvećim brojem radnika u gradu. Minus u budžetu, prema procenama nove gradske vlasti, samo po osnovu zapošljavanja radnika u ovoj firmi na takozvane privremene ili povremene poslove, odnosio je godišnje po 20 miliona dinara. A narečeno zapošljavanje ima i vrlo indikativan primer – nekoliko desetina radnika koji su neposredno posle izbora zaposleni na određeno vreme, po različitim osnovima u „Komunalijama“, iz redova Demokratske, ali i Srpske radikalne stranke, koja je u tom momentu (prvi dogovor „Vredne Mitrovice“ i DS o formiranju zajedničke vlasti), viđena kao „džoker“, koji je trebalo da donese sigurnu većinu u gradskom parlamentu. Međutim, posle utemeljavanja novog establišmenta,usledila je, očekivano, smena rukovodstva, pa je na čelo „Komunalija“ umesto Josipa Novotnija (DS) došao Radoslav Jevremović (SNS), koji je 2008. godine, dolaskom Demokratske stranke i DSS na vlast, razrešen funkcije predsednika Skupštine grada, tada još uvek kao predstavnik Srpske radikalne stranke. Najavljene su „oštre mere“ za izlazak preduzeća iz dubioze, a iz trenutne opozicije stigle su kritike da je „Komunalije“ uništila prethodna vlast (u kojoj je dobar deo sadašnje opozicije učestvovao, ali ne kadrovski, imajući u vidu ranije pomenuti „cunami“ u Gradskom odboru DS), time što nisu ispunjavali finansijske obaveze koje Grad kao osnivač ima prema ovom javnom preduzeću.

Sremska Mitrovica čeka budžet za 2013. godinu koji će, kako obećavaju, zasigurno doneti povećanje na stavki za ulaganje u poljoprivredu, budući da plan koji postoji već nekoliko godina da se formira svojevrsni agrarni fond iz kojeg će se subvencionisati osiguranje poljoprivredne proizvodnje. Akcenat će, kako se najavljuje, biti stavljen i na dalje infrastrukturno opremanje Mitrovice u cilju privlačenja novih investicija, u cilju ispunjavanja datih obećanja koja se, kontinuitetom vlasti, transformišu u nove zadatke za „sličnu“ političku strukturu.

Aleksandar Vukovac (Autonomija)

Želite više informacija?

(Tekst je napisan u okviru projekta „Mediji i lokalne samouprave“, koji Nezavisno društvo novinara Vojvodine realizuje uz podršku Rockefeller Brothers fondacije. Više informacija o gradovima i opštinama Vojvodine možete naći na našem sajtu www.najgradonacelnik.org. Cilj nam je da građani na jednom mestu dobiju informacije i analize rada vojvođanskih lokalnih samouprava.)

Podelite ovu stranicu!