Sremska Mitrovica: Grad koji bi se rado vratio u osamdesete

Vlast stabilna i efikasna, ali nije transparentna

22. dec 2013

Naslov ovog teksta asocira na zlatno doba industrije iz perioda osamdesetih godina prošlog veka, kada su u Sremskoj Mitrovici radili industrijski giganti poput Mitrosa, Matroza, Sremske mlekare“ i Šećerane. Danas, dve i po decenije kasnije, posle propalih privatizacija i silnih političkih previranja, Mitrovica i dalje juri tadašnji trend zaposlenosti, o standardu da i ne govorimo. Sam centar Srema, sa aspekta investicija i privrede, još uvek kaska za opštinama poput Inđije i Stare Pazove, pa čak i Pećinaca, ali se naziru bolja vremena, oivičena dobro uređenom industrijskom zonom, politički stabilnom vlašću i mogućnostima razvoja koje se konačno pojavljuju iza horizonta.

Na političkoj sceni u Sremskoj Mitrovici najviše turbulencija imali su oni koji su prošle godine na majskim izborima imali najbolji rezultat – Demokratska stranka. Iako su u procentima „preflekali“ kolege iz cele Vojvodine, mitrovačke demokrate raspuštane su već dva puta, a sve posle odluke gradonačelnika Branislava Nedimovića da obećanu koaliciju sa njima raspusti i pre formiranja. Vlast koju čine Nedimovićev pokret „Vredna Mitrovica“, Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije i Socijalistička partija Srbije, radi na ispunjavanju predizbornih i postizbornih obećanja, doduše ni blizu one dinamike koja je provejavala u žustrim političkim najavama i govorima. Ali se, ipak, radi.

Neverovatna koalicija ili prirodan spoj 

Sremska Mitrovica most na Savi

Maštanje o povratku u svetlu prošlost

Poverenik SNS u Sremskoj Mitrovici i predsednik Skupštine grada Milan Kovačević, ocenjuje koaliciju koja je na vlasti godinu i po dana – prirodnim spojem. „Neposredno posle izbora, opozicija je Srpskoj naprednoj stranci prognozirala da će vratiti grad unazad, ali je vrlo jasno da se to neće dogoditi. Dovoljno je pogledati industrijsku zonu, nove investitore, infrastrukturu i uveriti se da ova vlast radi dobro i u korist Sremske Mitrovice“, navodi Kovačević. Nasuprot tome, jedan od bivših članova Opštinskog odbora Demokratske stranke kaže da je mitrovačka vlast sastavljena na temelju čistog interesa. „Kako je moguće da je Nedimović pre đurđevdanskih izbora bio jedna od uzdanica DS, da su mu najveću pažnju poklanjali i Dragan Đilas i Bojan Pajtić, a da je odmah po završetku predsedničkih izbora odjednom taj isti Nedimović postao glavni adut naprednjačke opcije? Da ne idem dalje, do SPS-a, koji je sada u ‘prirodnoj’ koaliciji sa ‘Vrednom Mitrovicom’ i DSS. Vrlo je jasno o čemu se radi“, rezigniran je ovaj mitrovački demokrata, koji, kako ističe, „ne želi više da se bavi politikom“.

A budući da su imali toliko političkih trzavica, pitanje je koliko su u proteklom periodu članovi DS uopšte mogli da budu opozicija aktuelnoj mitrovačkoj vlasti. Čak i predsednik Skupštine grada ocenjuje da je „loše što izostaje prava opozicija u gradskom parlamentu“. „Oni imaju unutrašnje probleme i neslaganja, pa nisu dovoljno efikasni. Nema opstrukcije u gradskom parlamentu, ali, s druge strane, ne radujem se odsustvu kritike, jer su odluke lokalne vlasti uvek kvalitetnije kada se podvrgavaju proveri i kritici“, zaključuje Kovačević.

Četvrtina budžeta na plate i troškove zaposlenih

Iako tvrde da im je javni sektor efikasan, vlastodršci u Sremskoj Mitrovici ne mogu da pobegnu od činjenica. A jedna od tih činjenica jasno je navedena u budžetu grada za 2013. godinu. Naime, prema poslednjem rebalansu, koji je usvojen u septembru, od ukupnog budžeta koji iznosi 2,4 milijarde dinara, za stavku „Rashodi za zaposlene„, gde sе ubrajaju plate, dodaci, naknade, doprinosi, nagrade, poslanički dodaci i još neki troškovi, izdvaja se više od 620 miliona, što je više od četvrtine budžeta. Sa takvom preraspodelom novca, ne čudi što kao jedan od osnovnih problema u Mitrovici Branislav Nedimović vidi nemogućnost većih ulaganja u razvoj infrastrukture. Sa druge strane, Sremska Mitrovica je u problemu i kada je reč o državnim transferima, koji se smanjuju iz godine u godinu. Zakon o finansiranju lokalnih samouprava se u našoj državi ne primenjuje striktno već godinama, pa se problem javlja sa aspekta stalnosti prihoda. Sremska Mitrovica je u 2013. godini dobila 240 miliona dinara na ime transfera, što je oko 10 odsto ukupnog budžeta, dok su pojedine lokalne samouprave dobile i do 50 odsto vrednosti ukupnog budžeta iz republičke kase. Još više od visine sredstava, Mitrovčane muči nepredvidivost, jer se cifra koju država prebacuje na lokal uglavnom smanjuje sa svakim novim rebalansom republičkog budžeta. Drugi problem je, kako nam je rečeno, sa porezom na zarade. U proteklim godinama drastično je povećavana i smanjivana ta stopa, pa će Sremska Mitrovica biti u prilici da joj prihod po osnovu poreza na zarade u 2014. godini bude čak za 300 miliona dinara manji nego u 2012.

Mitrovačka preduzeća – izrodi

Interesantan podatak je da od četiri Javno-komunalna preduzeća u Sremskoj Mitrovici samo JP „Komunalije“ dobijaju subvencije iz budžeta. Ostala tri su zabeležila dobit, a reč je o „Toplifikaciji“, „Sremgasu“ i „Vodovodu“. Prva dva su profit od oko 20 miliona dinara iskoristila da pokriju gubitke iz prošle godine, a gradska uprava predviđa da će ova preduzeća po 50 odsto svoje dobiti uplaćivati u budžet grada, što je potpuno nesvakidašnja situacija u odnosu na većinu ostalih lokalnih samouprava. Ogromne dugove imaju samo „Komunalije“, za koje gradonačelnik tvrdi da su čitavu deceniju u problemu zbog lošeg upravljanja. Upitan kako je moguće da to izjavi, imajući u vidu da je i sam u vlasti već 12 godina, Nedimović ističe da je „stvar političke prirode“. “ Neracionalno ponašanje menadžmenta i preterano zapošljavanje je bilo poznato i ranije, ali su politički odnosi presudili. Jednostavno, Demokratska stranka koja je na osnovu koalicionog sporazuma dobila Komunalije na upravljanje nije dozvoljavala bilo kakve redukcije, tamo su stalno smanjivani prihodi i povećavani rashodi“, izjavljuje Nedimović, uz komentar da je sada izvršena kompletna reforma poslovanja pomenutog preduzeća, uz drastično povećanje prihoda.

Nema zaduženja 

sremska-mitrovica

Bez NVO koje kontrolišu gradsku vlast

Za razliku od velikog broja opština u kojima se projektuju nerealne cifre u budžetu koji se dijametralno razlikuje od rebalansa, u Sremskoj Mitrovici je ovogodišnja stopa izvršenja budžeta čak 98 odsto. Još jedan plus je što grad nije zadužen. „U svakom trenutku imamo oko milion evra na računu, obaveze plaćamo dan za danom, nemamo problema ni sa energentima ni sa komunalnim uslugama. Grad Sremska Mitrovica ima mogućnost u svakom trenutku da se zaduži 10 miliona evra u okviru zakonskih limita i ne bismo imali nikakav problem sa vraćanjem. Ne zadužujemo se još uvek, jer čekamo da budu gotovi veliki projekti za koje ima smisla uzimati veliki kredit“, ističe Branislav Nedimović. Dobar potez gradska vlast je povukla u domenu naplate poreza. Nisu povećavane stope poreza na imovinu i građevinsko zemljište za pojedince, nego je, u saradnji sa organizacijom USAID, pokrenuta široka akcija u okviru koje je povećana baza poreskih obveznika sa 17 na 24 hiljade ljudi. Usled takvog trenda, poreska stopa je spuštena za 15 odsto, ali su prihodi svejedno osetno povećani.

Transparentnost i dalje na niskom nivou 

Iako smo do gradonačelnika uspeli da dođemo, na zvanična pitanja upućena kabinetu u vezi sa radom lokalne samouprave nismo dobili odgovore, baš kao ni prošle godine kada smo takođe analizirali rad mitrovačke opštine. Na internetskom portalu grada i dalje nema izveštaja o realizaciji budžeta, kao ni Informatora o radu za aktuelnu, 2013. godinu. Ovogodišnja izdvajanja za medije iznose 19,7 miliona dinara, što je oko 0,8 odsto budžeta grada. U javnosti se krajem oktobra digla prašina u vezi sa finansiranjem Sremske televizije, a tada je „isplivao“ i podatak da je za prošlu godinu Sremska Mitrovica toj televiziji uplatila čak 15 miliona dinara, što je velika cifra u odnosu na ukupan budžet za medije. Inače, lokalni listovi, radio stanice i Sremska TV uglavnom daju izveštaje o dešavanjima u opštini i afirmativne priče. Jedini koji nemaju takav odnos su „M-novine“ koje, prema informacijama koje imamo, nisu finansirane iz budžeta.

Na nivou grada ne postoji nijedna nevladina organizacija koja se bavi kontrolom rada lokalne samouprave, a većina novca koji se izdvaja za NVO sektor ide redovnim korisnicima tih sredstava poput udruženja penzionera, sportista, osoba sa invaliditetom i drugih višegodišnjih korisnika opštinske pomoći. Bez obzira na sve to, Sremska Mitrovica je u publikaciji Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije proglašena za jedan od četiri primera dobre prakse u Srbiji u vezi sa transparentnom dodelom, trošenjem i kontrolom sredstava za NVO sektor. Kada se gleda učešće građana u donošenju odluka, postoje svega dva primera u proteklih godinu dana: izmene odluke o lokalnim komunalnim taksama, u kojima su učestvovali privrednici i buduća odluka o držanju domaćih životinja, u vezi sa kojom se konsultuju različita udruženja. U izradi Strategije razvoja opštine konsultovan je civilni sektor i uključena stručna javnost u opštini.

Kuper podiže standard 

Sremska Mitrovica

Centar Sremske Mitrovice

Među neispunjenim predizbornim obećanjima iz prethodnog perioda je, na prvi pogled, obećanih 4.000 radnih mesta (preteklo još iz kampanje 2008. godine). Međutim, kada se pogleda situacija na birou, zaključak je da je u proteklih 6 godina zaposleno oko 3.300 ljudi, a do kraja sledeće godine najavljuje se još bar 600 novih radnih mesta. Sve i da se te najave ostvare, Mitrovica i dalje juri trend iz osamdesetih, kada je bilo više od 20 hiljada zaposlenih, a sada im ta cifra beži za skoro 3.700 ljudi. Dalje, obećavan je oporavak preduzeća „Mačva A.D.“, koje je u proteklih godinu dana ponovo prodato, ovog puta fizičkom licu, a najavljeno je da će do proleća uložiti i u osnivanje farme goveda. S druge strane, mnogo veća privatizacija i dalje čeka epilog. Reč je o „Mitrosu„, klaničnoj industriji koja je nekad zapošljavala više od hiljadu radnika. Danas je i dalje u postupku stečaja, ali u opštini tvrde da postoji dogovor sa stranim kupcem i da se čeka samo novi zakon o planiranju i izgradnji, kako bi zemljište moglo da bude konvertovano u svojinu i prodato. Sremska mlekara takođe čeka novog vlasnika, na redu je procena kapitala, a onda i oglašavanje prodaje. Gradska vlast tvrdi da je kupac već pronađen. Ove dve privatizacije bi, ako budu realizovane, trebalo da donesu oko 500 radnih mesta, a isto toliko doneće dolazak svetskog dobavljača delova za automobile, Kuper Standard. Njihova fabrika se gradi, a investicija je vredna oko 35 miliona evra. Od lepih najava, pominju se i tri nova investitora koji su dobili građevinske dozvole. Izgradnju novih pogona trebalo bi uskoro da počne italijanska Lames grupa, koja proizvodi podizače za stakla na automobilima, trenutno ima 80 radnika i radi u zakupljenoj hali, a dogodine će, prema najavama, u njihovom poslovnom prostoru raditi 226 radnika. Nemački Bauhemik, proizvođač građevinskog lepka, koji je zemljište kupio pre skoro dve i po godine, tražio je dozvolu za gradnju pogona u kojem će raditi 40 radnika. Libanska kompanija VVT, koja uskoro završava garni hotel u Sremskoj Mitrovici, kupila je dva hektara građevinskog zemljišta i dobila dozvolu za izgradnju pogona za preradu drveta, u kojem će zapošljavati 80 ljudi.

Poljoprivreda u fokusu

Ako bi trebalo birati segment u kojem bi se pohvalila sremskomitrovačka lokalna samouprava, to bi bila poljoprivreda. Razlog je vrlo prost – budžet za poljoprivredu je u 2013. godini udesetostručen u odnosu na 2010. Opština izdaje u zakup oko 4.000 hektara zemljišta, a na licitacijama je cena zakupa po hektaru dostizala i do 60-70 hiljada dinara. Sredstva od zakupa koriste se za infrastrukturu, poljoprivrednu proizvodnju, subvencije za nabavku opreme i osiguranje useva. Mitrovačka opština dobre pomake je napravila i u oblasti prekogranične saradnje, gde su dosad realizovana dva projekta: jedan sa Hrvatskom u oblasti ekologije – organizovanog odnošenja komunalnog otpada, a drugi preko Evropske komisije, pod nazivom Exchange 4 – program podrške u razvoju lokalne infrastrukture. Socijalna komponenta ovogodišnjeg budžeta grada ogleda se u nekoliko stvari. U januaru je gradska vlast povećala dodatak za prvo dete na 30 hiljada dinara, što je duplo više novca nego ranijih godina. Poreskim obveznicima koji uredno plaćaju porez na imovinu odobreno je deset odsto popusta na porez za nekretnine. Za Mitrovčane starije od 65 godina obezbeđen je besplatni javni prevoz. Od marta u Sremskoj Mitrovici građani mogu da komuniciraju uživo sa odbornicima u Skupštini opštine, a od jula komunalne probleme mogu da prijavljuju u novootvorenoj kancelariji Komunalne policije.

Aleksandar Vukovac 

(Tekst je nastao u okviru projekta “Mediji i lokalne samouprave”, koji realizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Rockefeller Brothers fondacije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga