Srednjovekovno jedinstvo vlasti, vojske, tajne policije i crkve

Ćosić, najbolji pisac s prelaza iz 20. u 19. vek

10. nov 2012

Sociolog Mirko Đorđević ocenio je da su nove vlasti u Srbiji uspele obezbediti „srednjovekovno“ jedinstvo vlasti, vojske, crkve i tajne policije.

Đorđević je na tribini u Zrenjaninu rekao da je to još jedno svedočanstvo da Srbija ima izgrađen nacionalni obrazac, ali nema izgrađen kulturni obrazac, uz pomoć kojeg bi se valorizovale i revalorizovale kulturne vrednosti.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić juče je u Novom Sadu povodom „Dana oslobođenja“ (iz Prvog svetskog rata) rekao da je „izuzetno važno što se nakon više godina na istom mestu zajedno nalaze predstavnici države, grada, crkve i vojske“. „Uveren sam da će to biti tradicija i običaj i da nikakvi politički događaji ovo naše jedinstvo u budućnosti nikada neće moći da pokvare“, poručio je Vučić, ne mareći za činjenicu da je Novi Sad multietnički grad, u kojem zastrašujući Irinej Mirko Bulović ne predstavlja sve vernike u ovom gradu, niti su u glavnom gradu Vojvodine svi građani vernici.

Novinar Miloš Vasić na istoj tribini u Zrenjaninu rekao je da je od dolaska Vojislava Koštnice na vlast, u Srbiji neprestano na delu „novokomponovani fašizam“.

Filozof Ivan Milenković rekao je da se protiv fašizma moramo boriti svakoga dana, jer kada neki Hitler dođe na vlast, onda je već kasno.

Mirko Đorđević je rekao da je današnje stanje duha, kulture, crkve i svega u Srbiji inkarnacija palanke. „To podseća na stanje duha iz vremena kada zamalo nisu ubili progresivnog arhimandrita Ilariona Ruvarca“, upzoorio je Đorđević. Prema njegovim rečima, umesto da srpska kultura ceni prave vrednosti, poput Radomira Konstantinovića, u nas se slave „umetgnici“ poput Dobrice Ćosića, za koga je rekao da je „najbolji srpski pisac s prelaska iz 20. u 19. vek“.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga