Srednjoškolci pomogli Svratištu

Hiljadu knjiga za decu iz Svratišta za decu ulice prikupili su i poklonili srednjoškolci iz 8 opština pošto su se vratili sa jednomesečnog boravka u SAD-u

12. dec 2010

Hiljadu knjiga za decu iz Svratišta za decu ulice prikupili su i poklonili srpski srednjoškolci iz 8 opština pošto su se vratili sa jednomesečnog boravka u SAD-u.

U SAD su razmenjivali iskustva sa svojim vršnjacima, a primeniće ih u svojim gradovima u toku naredne godine ne bi li pomogli svojim sugrađanima.

U centru za kulturnu dekontaminaciju drugo veče konferencije „Mladi u Srbiji: Vidi, pokreni, promeni“ bilo je veoma veselo uz tačku brejk densera koji su dečaka iz Svratišta inspirisali da pokaže kako ume da igra.

I Srednjoškolci koji su boravili u SAD pripremili su i radionice, poput pravljenja origamija i umetničke tačke za decu ulice.

Međutim okupljanje u Centru za kluturnu dekontaminaciju bilo je više od večernje zabave.

Srednjoškolci su donirali prikupljenje knjige za Svratište, a sakupili su i oko 500 evra da pomognu obnovu kraljevačkog pozorišta.

Počasni gosti Rambo Amadeus i Dragan Ristić iz grupe KAL pohvalili su njihovo angažovanje i ideju prikupljanja knjiga ali je pala i kritika.

“Simpatična mi je ta vaša ideja to za knjige i lovu. Ali nemojte da vas savlada demagogija i ovo sa 500 evra, pa to je trebalo bolje da potrošite. Pozorište treba država da obnavlja”, rekao je Rambo Amadeus.

“Nemoj mi davati ribu nego me nauči da pecam. Izlazak iz začaranog kruga siromaštva je obrazovanje i knjige su prava stvar”, izjavio je Dragan Ristić.

Ovi mladi ljudi koji dolaze iz 8 gradova u Srbiji za mesec dana boravka u Sjednjinim američkim državama videli su drugačiji način života, posećivali muzeje, ali i videli da su i oni deo društva koji treba da aktivno učestvuje u njegovom menjanju na bolje.

Program Serbian youth leadership u okviru koga su deca boravila u SAD-u realizovale su Građanske inicijative i organizacija World Learning iz Vašingtona uz finansijsku pomoć SAD-a.

(B92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga