Srednjoškolci podržavaju diskriminaciju LGBT osoba

Netolerancija među srednjoškolcima sada još alarmantija nego što je bila pre tri godine

03. jul 2013

LGBT populacija se u Srbiji i dalje suočava sa diskriminacijom i netolerancijom, a u tome se ističu srednjoškolci, među kojima bi oko 80 odsto podržalo diskriminaciju nad osobama drugačije seksualne orijentacije, pokazalo je danas predstvavljeno godišnje istraživanje udruženja Labris.

Istraživanje je pokazalo i da bi 38 odsto mladića, uzrasta od 14 do 19 godina, opravdalo nasilje nad pripadnicima LGBT populacije, dok samo 16 odsto srednjoškolaca smatra da oni treba da imaju ista prava kao i svi ostali.

Zamenica ombudsmana Tamara Lukšić-Orlandić i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić zbog toga su uputile oštre kritike na račun Ministarstva prosvete.

„Izgleda mi da ministarsvo uopšte ne prati ovakva istraživanja, i da ne zna šta đaci misle“, kazala je Lukšić-Orlandić.

Ona je istakala da je netolerancija među srednjoškolcima sada još alarmantija nego što je bila pre tri godine, a Ministarstvo prosvete na to ne reaguje.

Ona i Petrušić slažu se u tome da netoleranciji među đacima doprinosi i neprilagođen nastavni program i sadržaj udžbenika, koji podržava stereotipe. Naveden je primer Hrvatske koja je u nastavne sadržaje za sve đačke uzraste uvrstila i sadržaje koji podstiču toleranciju različcitosti i razumevanje prema LGB populaciji.

„Još pre dve godine upućena je preporuka Ministarstvu da izmeni te sadržaje i do sada se to nije dogodilo“, kazala je poverenica Petrušić i dodala da ministarsvo nije usvojilo ni pravilnike koji bi definisali šta je to diskriminatorno ponašanje u školama i kako treba postupiti u tom slučaju.

Kancelariji ombudsmana prošle godine prijavljene su dve žalbe zbog povreda prava LGBT osoba. Prvi prijavljen slučaj je iz jedne ugostiteljske škole, gde se đak požalio na uvrede i maltretiranje pojedinih vršnjaka.

Zamenica ombudsmana, navela je primer đaka koji je dajući iskaz o celom slučaju objasnio da su on i njegovi drugovi u hodniku videli „pedera“ i zapitali se „šta će peder u školi, kada ovo nije škola za njih?“.

Lukšić-Orlandić ističe i nedakvatnu reakciju same škole, pošto je prosvetni radnik koji je čuo sve uvrede upućene jednom učeniku rekao samo: „Stišajte se, deco“.

Kancelariji ombudsmana obratio se i jedan policajac koji je iz manjeg mesta želeo da bude prebačen u Beograd, kako bi lakše mogao da javno otkrije i živi sa svojom seksualnom orijentacijom. Njegov zahtev je uvažen.

Istraživanje i godišnji izveštaj o položaju LGBT populacije pokazalo je i da 48 odsto ispitanika ne bi volelo da mu LGBT osoba bude blizak prijatelj, 40 odsto šefica na poslu, a 35 odsto želi LGBT osobu u svom komšiluku.

Kao problem sa kojim se suočava LGBT populacija ističe se i diskriminacija na radnom mestu. Organizacija Labris pohvalila je prvu presudu koja je po tom osnovu doneta, a odnosi se na diskriminaciju koja se dogodila u jednoj vršačkoj firmi.

Predstavnica Labrisa Jovanka Todorović pohvalila je i izmene krivičnog zakonika u kojem sada postoji zločin iz mržnje, a uvršćena je i netrpeljivost prema različitoj seksualnoj orijentaciji.

Iz Labrsa očekuju da ove godine budu obezbeđeni uslovi za održavanje Parade ponosa, a u tome imaju podršku institucija poput ombudsmana, poverenice za zaštitu ravnopravnosti i Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga