Srebrenička udruženja: Spriječiti Dodika u kršenju Konvencije o genocidu

Apel zbog ugrožavanja mira u BiH

18. okt 2021

Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe i Udruženje žrtava i svjedoka genocida apeluju na međunarodne institucije da “zaustave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u kršenju Konvencije o genocidu koju su usvojile Ujedinjene nacije”.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske (RS), donijela je početkom oktobra ukaz prema kojem u tom bosanskohercegovačkom entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina.

Iz srebreničkih udruženja u saopštenju za javnost podsjećaju da su u augustu 2021. godine uputili Izvještaj specijalnoj savjetnici generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Nderitu, kao i tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (ICC) Karimu Khanu, zbog ugrožavanja mira u BiH i regionu i kršenja UN Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Ističu da će žrtve i dalje nastaviti saradnju sa UN i dostavljati informacije o kršenju UN Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i akcionog Plana UN-a.

Zastupnici u NSRS-u usvojili su i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno izmjene ovog zakona, kojim će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

Tako je predviđena kazna zatvora do tri godine za onoga “ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu”.

Kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina predviđena je “ako je djelo izvršeno tako da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim”.

Ustavni sud Republike Srpske je krajem septembra utvrdilo da vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda nije povrijeđen zakonom o neprimjenjivanju odluke Visokog predstavnika o zabrani negiranje genocida.

Ustavni sud RS, također, je utvrdio da vitalni nacionalni interes Bošnjaka nije povrijeđen ni dopunama Krivičnog zakona RS, kojim se predviđaju zatvorske kazne za one koji RS nazivaju “genocidnom i agresorskom tvorevinom”.

Ustavni sud RS je zaključio da se ovi zakoni “jednako odnose na sve građane“.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Nesvrstani
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga