Srebreničanke: Kandidat za viceguvernera odgovoran za logore

'Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa' tvrdi da je Milenko Stanić najodgovorniji za formiranje logora Sušica, kroz koji je prošlo 8.000 Bošnjaka

23. feb 2016

Povodom imenovanja Milenka Stanića kao kandidata Srpske demokratske stranke za viceguvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine, oglasilo se Udruženje „Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa“, koje „želi skrenuti pažnju na Stanića“, koji je, kako navode, 1992. godine bio predsjednik Kriznog štaba u Vlasenici.

„O profilu osumnjičenog govori činjenica da je bio alfa i omega tokom rata u Vlasenici, najodgovorniji za formiranje logora smrti Sušica, kroz koji je prošlo preko 8.000 Bošnjaka, a u kojem su ubijana djeca i silovane žene“, navodi se u saopćenju ovog udruženja.

„Stanić je određivao ko će biti ubijen, a ko će biti spašen. Tokom rata je uselio u stan Ibre Nuhanovića, kojeg je istjerao i opljačkao. Osumnjičeni je bio svjedok odbrane [bivšem komandantu Vojske Republike Srpske i optuženom za genocid i ratne zločine, generalu Ratku] Mladiću i drugim zločincima, a i sam se nalazi na listi od 850 imena koje tereti Haški tribunal“, dodaje se u saopćenju.

Udruženje „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“ tvrdi kako Sud Bosne i Hercegovine ništa nije uradio da mu sudi Staniću.

„Hasan Nuhanović je podnio krivičnu prijavu protiv Milenka Stanića, za spaljivanje svoje majke, koje je izvršeno upravo pod njegovom komandom. Međutim, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i po ovom pitanju ništa nije uradilo. Taj isti Milenko Stanić je danas profesor na fakultetima u Banjoj Luci i Bijeljini. Zaista nas zanima čemu uči svoje studente? 24 godine poslije obavljanja funkcije predsjednika Kriznog štaba u Vlasenici 1992. godine, sistematskog ubijanja, mučenja, silovanja i etničkog čišćenja Bošnjaka Podrinja, isti Milenko Stanić je kandidat SDS-a za viceguvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine. Mi se pitamo da li je to moguće i da li to smijemo dozvoliti?“, kaže se dalje u saopćenju.

Milenko Stanić iz SDS-a je kandidat za viceguvernera Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Do sada je na ovoj poziciji bio Radomir Božić, kojeg je Upravni odbor Centralne banke razriješio dužnosti prije dva dana.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga