Potresno za majke Srebrenice

"Mladića i njegova zlodela ne postoji adekvatna kazna, ali je ženama iz Srebrenice najvaženije da se u ovom predmetu presudi za genocid u celoj BiH, a ne samo u Srebrenici"

03. jun 2011

Dvadesetak majki žrtava masakra u Srebrenici pratile su u memorijalnom centru Potočari televizijski prenos početka suđenja Ratku Mladiću u Hagu.
„Majke Srebrenice“ su pratile suđenje sa televizora koji je za tu priliku postavljen u delu memorijalnog centra predviđenog za molitve za žrtave, javio je izveštač Frans presa.
Prema rečima tog izveštača, u trenutku pojavljivanja Ratka Mladića u sudnici, među prisutnim majkama zavladao je tajac.
„Dobro je što je Mladić izveden pred sud, pa makar to bilo kasno, trebalo je još odavno tamo da se pojavi“, rekla je Frans presu uoči početka direktnog prenosa jedna od majki Nura Alispahić.

„Trebalo je da Mladića izruče nama, majkama da mu mi sudimo, a ne da ga šalju u Hag“, dodala je ona.

I predsednica udruženja žene Srebrenice Hajra Ćatić rekla je da su preživele žrtve danas organizovano u Tuzli u sedištu tog udruženja pratile televizijski
prenos početka suđenja Ratku Mladiću u Hagu.

„Jako smo se potresli kad su mu čitali optužnicu vezano za Srebrenicu, ubijanje, kada se Mladić u tom trenutku osmehivao i češkao po glavi. Njegovo ponašanje je i danas bezobrazno i bezobzirno“, kazala je Hajra Ćatić Beti.

Ona je izrazila bojazan da će se suđenje Mladiću odugovlačiti „što dokazuje i činjenica da je danas Mladić tražio mesec dana samo da se izjasni o optužnici“.

„Ako mu se bude udovoljavalo u svemu, ovom procesu neće biti kraja i mi majke nećemo dočekati presudu. šesnaest godina smo čekali da ga uhapse, a sada čekamo da počne i okonča se sudski proces“, rekla je Ćatić.

Ona je istakla da za „Mladića i njegova zlodela ne postoji adekvatna kazna, ali da je ženama iz Srebrenice najvaženije da se u ovom predmetu presudi za genocid u celoj BiH, a ne samo u Srebrenici“.

„To je potrebno zbog istine, pravde i žrtava. Ja sam lično 12. jula 1995. u Potočarima videla Ratka Mladića. Tada sam bila s mužem koji je odveden i ubijen. Ostala sam tada i bez svog sina Nine Ćatića koji je radio kao novinar izveštač iz Srebrenice. Zbog toga me boli što se Mladić pravi kao da je lud, a svi znamo da nije i da je sposoban za suđenje“, rekla je Ćatić.

Ona smatra da Mladiću ne treba dodatno vreme da izuči optužnicu i da je „on do sada sigurno naučio napamet za vreme skrivanja“. „Sve su to političke igre. Ipak, važno je da je Mladić uhapšen. Kasno jeste, ali za preživele je još jedino nada – presuda za genocid“, rekla je Ćatić.

Izmenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95. Mladić se tereti i za ubistvo oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici jula 1995. godine.

 (Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga