Srebrenica: Načelnik opštine Ćamil Duraković podnio ostavku

Došlo je do suštinskog mimoilaženja između skupštine i mene kao načelnika po pitanju Doma zdravlja i generalno politike, kazao je Duraković

27. sep 2015

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković podnio je ostavku. Razlog su previranja oko Doma zdravlja.

“Ono što je mene šokiralo jeste da na u toj Skupštini gubim podršku bošnjačkih stranaka, prvenstveno potpredsjednika lokalnog SDA. Bez mog znanja dešava se da se lokalni SDA, jedan odbornik iz SDP-a i dva odbornika iz Stranke za BiH priklanjaju incijativi SNSD-a, njihovoj inicijativi da Dom zdravlja pripada njima. Da jedna takva institucija pripada stranci je zaista zabrinjavajuće. Ona pripada građanima, a moju inteligenciju još više vrijeđa da se ti što su napravili ovu frku ne liječe u Srebrenici“, kazao je Duraković za Al Jazeeru.

Za ponedjeljak su zakazani i mirni protesti građana ispred zgrade opštine u Srebrenici, a građani daju punu podršku Durakoviću.

Nakon što je danas u Srebrenici smijenjen direktor JZU Dom zdravlja Nenad Milošević, grupa građana je pozvala Srebreničane na mirne proteste.

Mirni protesti

Podsjećamo, na 23. redovnoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica od 23. septembra tekuće godine Milošević je smijenjen.

Za vršioca dužnosti direktora izabran je Aleksandar Jovanović trenutno zaposlen kao rendgen tehničar i sjednica je prekinuta.

Protiv je bio načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Iz tih razloga za ponedjeljak su zakazani mirni protesti građana ispred zgrade opštine u Srebrenici.

„Zaustavimo uništavanje i pljačku Srebrenice“, poručili su građani u pozivu te istakli punu podršku Durakoviću.

On se proteklih dana borio za ponovno uvođenje bosanskog jezika u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici i u školama širom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Od početka ove školske godine u školama širom RS-a umjesto izučavanja bosanskog jezika, potencira se „bošnjački“, ili „jezik bošnjačkog naroda“.

Ćamil Duraković rođen 18. januara 1979. godine u Srebrenici. Jedan je od preživjelih žrtava genocida koji su putem ‘Marša smrti’ u julu mjesecu 1995. godine stigli do Tuzle.

Nakon toga je sa svojom porodicom izbjegao u Sjedinjene Američke Države gdje je završio Fakultet pravosudne uprave i savjetne psihologije.

Tamo je stekao i pet godina radnog iskustva u oblasti pravosudne uprave.

Povjerenje građana

U aprilu 2005. godine vratio se u Srebrenicu sa željom da iskoristi stečena znanja i doprinese povratku u svoju zajednicu.

Do 2008. godine je radio u Administrativnoj službi opštine Srebrenica na upravljanju Centrom za pružanje usluga građanima, te kao savjetnik načelnika opštine za međunarodne odnose.

Od 2008. godine je vršio funkciju zamjenika načelnika opštine Srebrenice sve do smrti Načelnika opštine Osmana Suljića u martu 2012. godine, kada je preuzeo dužnost načelnika.

Na opštinskim izborima 2012. godine kao nezavisni kandidat za načelnika opštine Srebrenica dobio je povjerenje građana Srebrenice.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga