SRĐAN MANDIĆ: Vučićeva moć je opasna

"Pobeda u Sarajevu, u opštini Centar, znači da je Sarajevo reklo 'ne' nacionalizmu, mržnji i primitivizmu"

06. dec 2020

Posle lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, regionom je odjeknula vest da je Bakira Izetbegovića u Sarajevu pobedio – Srbin. Član „Naše stranke“, magistar ekonomskih nauka, i čovek koji je 15. novembra proglasio pobedu u sarajevskoj, najvažnijoj, opštini – Centar, Srđan Mandić, za Nova.rs kaže da je svim državama regiona potrebna demokratska promena, ali zabrinjava količina moći koju u Srbiji ima samo jedan čovek, a koja je po zemlju opasna.

”Dobro veče Bosno i Hercegovino, dobro veče Sarajevo. Moje ime je Srđan Mandić i ja sam novi načelnik (sarajevske) opštine Centar”, ovim rečima se Mandić obratio građanima Sarajeva, nakon proglašene pobede na izborima, koju je osvojio kao član pobedničke “Četvorke” (Naša stranka, Narod i Pravda, Socijaldemokratska partija BiH i Nezavisna bosanskohercegovačka lista), zaslužne za konačni pad Bakira Izetbegovića u ovom gradu.

“Na političkom planu, ova pobeda znači veliku kvalitativnu promenu u životu svih nas građana. Bio sam zajednički kandidat Naše stranke, čiji sam potpredsednik, SDP BIH, Naroda i pravde i Nezavisne bosanskohercegovačke liste. Pored Opštine Centar, pobedili smo i u opštinama Stari Grad, Novo Sarajevo i Ilidža, i tako stekli pravo da kandidujemo gradonačelnika. Ponosan sam što je gospodin Bogić Bogićević prihvatio kandidaturu. Pobeda ‘Četvorke’ u Sarajevu je uvod u ono što nas čeka za dve godine, na opštim izborima. Uvereni smo da imamo dovoljno snage, volje i pameti da preuzmemo sudbinu BiH u svoje ruke” kaže Mandić, na početku razgovora za Nova.rs.

“Ne” nacionalizmu i mržnji

Pobeda u Sarajevu, u opštini Centar, znači da je Sarajevo reklo “ne” nacionalizmu, mržnji i primitivizmu.

“Na ličnom planu, ova pobeda je jedno veliko priznanje mojih sugrađana, koje me čini beskrajno ponosnim. I pored brutalne i prljave kampanje koja je vođena protiv mene i ostalih lidera ‘Četvorke’, Sarajevo je reklo NE nacionalizmu, mržnji i primitivizmu. Sarajevo je glasalo za budućnost, za bolji život. Jako sam srećan zbog toga i veoma motivisan za posao koji me čeka.”

Građani su želeli promene, i to se snažno osećalo.

“Od početka sam bio uveren u pobedu. Istini za volju, ne u ovolikom procentu. Jednostavno osetila se ogromna želja za promenom među građanima. Više od dve decenije vladavine jednih te istih, u kojima je iz godine u godinu odlazak naših sugrađana bio sve veći, a uslovi života onih koji ostaju bivali sve teži, moralo je doći na naplatu. Razlog za optimizam ležao je i u ogromnoj podršci koju je imala Vlada Kantona Sarajevo, čiji sam bio ponosni član. Ljudima smo probudili nadu, pokazali da je moguća drugačija politika i da se konačno može živeti bolje. SDA je sa svojim partnerima iz koalicije ‘Petak 13.’, kako su se sami nazvali, srušila tu vladu, ali je postigla kontraefekat. Građanke i građani Sarajeva su prepoznali naše namere i dali nam ogromnu podršku. Prva stvar koju ću uraditi, je da vratim dostojanstvene uslove za život svim građanima opštine Centar, koji su to izgubili” naglašava Mandić.

Zabrinjavajući istupi Draška Stanivukovića

Fascinantno je, međutim, kako i Izetbegović i Dodik pokušavaju već potrošenim spinovima da prikažu svoj poraz kao pobedu.

“Tako je Izetbegović rekao kako je SDA izgubila u Sarajevu, ali pobedila u BiH, a, vidno iznervirani Dodik, voditeljki N1, na pitanje kako komentariše gubitak vlasti u Banjaluci i Bijeljini, 15 minuta ponavljao kako su osvojili 42 opštine u RS i tri u Federaciji. Pre četiri godine, Izetbegoviću je Opština Centar bila važnija od 10 drugih, a sada je jednako važan i Bosanski Petrovac. S druge strane, Dodik je izgubio vlast u Banjaluci i odmah počeo da preti ekonomskom odmazdom, a onda ‘spustio loptu’ kada je shvatio da ima većinu u gradskom veću. Očekujemo pobedu opozicije okupljene oko Naše stranke i SDP-a u Mostaru, a onda će im se u tom prikazivanju vlastitog poraza kao pobede, pridružiti njihov treći partner Dragan Čović. Biće zanimljivo koju argumentaciju će on ponuditi. Ono što je važno jeste da su ovi izbori pokazali da građanke i građani BiH konačno imaju kvalitetnu političku alternativu, koja je u stanju da preuzme odgovornost na nivou cele Bosne i Hercegovine. Očekujemo i nadamo se da će opozicija u RS-u dodatno ojačati, ali i odbaciti nacionalističku retoriku. U tom kontekstu, zabrinjavajući su i neprihvatljivi poslednji istupi novog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića” kaže Mandić.

Dodikov i Bakirov pad

Posle izbora u Bosni, ali i u Republici Srpskoj, glavna tema u regionu bio je pad Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića.

“Mislim da je u regionu više odjeknula naša pobeda nego njihov poraz. Neki su to dočekali sa odobravanjem, drugi opet, poput nekih bivših Sarajlija koji žive u Srbiji, lome jezik izgovarajući moje i ime Bogića Bogićevića, a treći, poput Abazovića u Crnoj Gori, smatraju da je ovo posledica promena koje su krenule iz Crne Gore. Ono što je zajedničko i
za Crnu Goru i za BiH jeste da se korumpirana vlast počela urušavati i nestajati. I tu prestaje svaka sličnost. Za razliku od Banjaluke, pa i Podgorice, moje Sarajevo je odbacilo nacionalizam i izabralo budućnost umesto povratka u prošlost. Želim da verujemo da je upravo to talas istinskih promena koji će zapljusnuti podjednako i Mostar i Banjaluku i
Podgoricu i Beograd i Zagreb. Vreme je za dobre vesti iz Bosne i Hercegovine” priča Mandić.

Ponosan sam na svoje srpsko poreklo

U nedeljama koje su prethodile izborima, Mandić je bio izložen brutalnim napadima na društvenim mrežama, a između ostalog dodelili su mu i nadimak “četnik”, zbog srpskog porekla.

“Ja sam Srbin i ponosan sam na svoje nacionalno poreklo. Ali, ne želim da se to posebno ističe u kontekstu mog političkog delovanja, ni kao prednost, ni kao nedostatak. Ja sam biračima rekao da ako o meni razmišljaju kao o Srbinu i u skladu s tim odlučuju da li će mi dati poverenje, neka odmah glasaju za nekog drugog. Nacija sama po sebi ne sme biti kriterijum za nečiji politički izbor. To je važno za nacionalističke ideologije, ali ja tom svetu ne pripadam i protivim mu se. Želim da verujem da je to vreme iza nas i da su moji sugrađani u meni prepoznali čoveka koji pre svega voli svoj grad, koji, kao magistar ekonomskih nauka sa dugogodišnjim iskustvom u privatnom sektoru, ima određeno znanje i kvalitet, ali i ogromnu energiju, i koji će sve te resurse staviti u funkciju unapređenja kvaliteta života. Nadam se da će Sarajevo u tom smislu biti primer drugim sredinama, da u Banjaluci u skoro vreme na izborima pobedi Bošnjak, a u Mostaru pripadnik neke nacionalne manjine na primer” naglašava on.

Opasno je kad samo jedan čovek ima moć… kao u Srbiji

Za bilo koju zemlju koja se želi nazvati demokratska, opasno je kada dođe u situaciju da jedan čovek ima toliku moć, kao što je sad slučaj u Srbiji.

“To se Srbiji već jednom desilo i znamo kakve su bile posledice po ceo Region, ali i samu Srbiju. Želim da verujem da se to ovaj put neće dogoditi. Međutim, ono što me brine jeste razjedinjenost opozicije. Ako smo mi u Bosni i Hercegovini mogli ostaviti po strani određene ideološke razlike, pa i lične sujete zarad opšteg interesa, ne vidim razlog da to ne učine i lideri opozicije u Srbiji. Imam puno prijatelja, bivših i sadašnjih članova Nove stranke i Pokreta slobodnih građana i, evo, koristim priliku da ih i ovim putem pozovem na zajedničku akciju” apeluje Mandić na političare u Srbiji.

Ono što nama u BiH smeta, kaže on, je uplitanje političara sa strane u unutrašnja pitanja BiH.

“Političari iz Srbije se moraju striktno pridržavati obaveza koje proizilaze iz Dejtonskog sporazuma i biti garant stabilnosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine” naglašava Mandić.

Sarajevo: Grad koji je rat unakazio, ali ne i uništio

“Imao sam sreću da se rodim dovoljno rano da osetim deo atmosfere sa kraja sedamdesetih i tokom zlatnih osamdesetih godina, kada se u Sarajevu igrala najbolja košarka, stvarala najbolja muzika i snimali najbolji filmovi. Zimske olimpijske igre su bile prelomni trenutak u razvoju grada i Sarajevo je imalo sve predispozicije da postane kulturna, sportska, ali i ekonomska prestonica bivše Jugoslavije. Ovde su se proizvodili čuveni golfovi, motori za Mercedes, reaktori za nuklearne elektrane. Rat i brutalna opsada grada nas je zaustavila, unakazila i unazadila, ali ne i uništila. Preživeli smo, nakon toga 25 godina loše, nesposobne i korumpirane vladavine SDA i spremni smo za novi početak. Sarajevo sada može ići samo napred. Ono što mogu da garantujem za opštinu Centar, a uveren sam da će tako biti i u celom Sarajevu, da će u toku naših četvorogodišnjih mandata, građani Sarajeva dobiti one startne pozicije za bolji život kakve imaju građani naprednih evropskih metropola. Tačnije, vlast im neće stajati na putu da žive bolje, a istovremeno će im omogućiti potrebnu komociju za ostvarivanje vlastitih, individualnih potencijala. Bio bih najsrećniji ako bar deo lepih uspomena o kojima sam govorio, ugradimo u budućnost našeg Sarajeva. Želimo da oživimo naše domove kulture, naše sportske dvorane, da vratimo evropska takmičenja na olimpijski stadion Koševo. Želimo dobru muziku u Domu mladih. Želimo KK Bosnu na evropskom tronu. Želimo da Mirza, Kemo i Davorin, negde gore među zvezdama, budu opet ponosni na svoje Sarajevo” za kraj kaže Srđan Mandić.

(Ana Vušović Marković, Nova / Foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga