SRBOBRAN: Ekspresna koalicija po lokalnim aršinima

Samo nedelju dana nakon što su izrazili svoju volju na lokalnim izborima, Srbobranci su među prvima u Vojvodini dobili novu lokalnu vlast

15. okt 2012

Preko 60 odsto birača Srbobrana, Turije i Nadalja podelilo je 28 odborničkih mandata na sledeće stranke- DS- 9, SPS-PUPS-7, GG Pokret za promene- 6, SNS- 4, LSV- 2. Iako su SPS-PUPS, GG Pokret za promene i LSV gotovo odmah po objavljivanju zvaničnih rezultata obelodanile da su postigle koalicioni dogovor, novi lokalna vlast konstituisana je tek 10. jula. Naime, bržem konstituisanju novog saziva SO Srbobran prepreka su bili pokušaji DS da odlaganjem sazivanja konstitutivne sednice produži vreme za pregovore sa SPS-PUPS. Zato su novi saveznici, mimo odluke bivšeg predsednika SO Srbobran, a na poziv „ drugog odbornika po starosti“ sazvale „vanrednu sednicu“ 12. juna. Zbog činjenice da zakon ne poznaje instituciju „drugog odbornika po starosti“, po žalbi DS Ustavni sud Srbije je poništio sednicu. Nova vladajuća koalicija ipak je 10. jula potvrdila da ima većinu za odlučivanje i nakon verifikovanja mandata odbornicima za predsednika opštine izabrala Zorana Mladenovića (SPS). Ovim je okončan 12-godišnji period „predsednikovanja“ Branka Gajina koji na čelu opštine Srbobran bio od 2004. godine (najpre kao DSS, pa GG Branko Gajin za bolji Srbobran, potom DS) čime je, kako su u više navrata izjavljivali predstavnici nove vlasti, ispunjeno obećanje biračima. Vladajućoj koaliciji od 15 odbornika „tihu podršku“ pružili su i odbornici SNS, ali i jedna odbornica DS, te su u opozicionim redovima ostali smo odbornici DS na čelu sa bivšim predsednikom Gajinom.

Nove čelnike Srbobrana u narednom periodu očekuje da se uhvate u koštac sa nasleđenim problemima ugašene privrede (PIK Elan) i nezaposlenosti, ali i ispunjavanjem obećanja da će u odnosu na svoje prethodnike raditi transparentnije i odgovornije. U tom smislu, u jednom od prvih obraćanja lokalnoj javnosti novoizabrani predsednik Mladenović obelodanio je brojne podatke o poslovanju lokalne samouprave u prethodnom periodu, između ostalog i to da je njegov prethodnik kaznu od 200.000 dinara po odluci Poverenika platio iz opštinske kase. Još jedan od neuobičajenih poteza novog predsednika smatra se i odluka da među zaposlenima u opštinskoj upravi i javnim preduzećima sprovede psihološko testiranje i testiranje inteligencije i radnih sposobnosti.

Aktuelnu vlast 2014. godine očekuje i nasleđeni izazov u ulozi domaćina Radničke olimpijade za koju trenutno nema potencijala. Naime, opština Srbobran je 2010. godine izabrana za domaćina Radničke olimpijade, iako nema ni smeštajnih ni ostalih kapaciteta. Kako se u javnosti spekulisalo, ovu odluku „pomogla“ je donacija od milion dinara koju je predsednik Branko Gajin dao Radničkom olimpijskom komitetu. Nakon ove odluke, prethodni saziv SO Srbobran je 2011. godine doneo kontraverznu odluku da od države kupi ruiniranu zgradu hotela Elan. Iz opštinske kase i kreditnim zaduženjem za ovu svrhu izdvojeno je 80 miliona dinara, a pretpostavlja se da je renoviranje zgrade potrebno na najmanje 120 miliona dinara.

O predsedniku

Zoran Mladenović je dugogodišnji predstavnik SPS u Srbobranu. Uspešni je preduzetnik, a poslenjih nekoliko godina afirmirao se i kao predstavnik EXPO Italia za Srbiju, inače asocijacija koja se bavi promocijom izvoza, trgovine, ulaganja italijanskih kompanija na strana tržišta. U drugom krugu pokrajinskih izbora pobedio je svog protivkandidata Branka Gajina (DS) i ušao u vojvođansku skupštinu. Inače, za predsednika Srbobrana je dobio i poverenje nekoliko hiljada internet korisnika u anketi koju je pre izbora organizovao informativni lokalni sajt srbobran.net.

Ranka Ivanoska

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga