Srbiji stabilna dvojka

Izveštaj Fridom hausa o slobodama uvrštava Srbiju među slobodne zemlje. Nalazi se u ravni sa Grčkom i Surinamom, ali mnogo bolje stoji od Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata

02. maj 2013

Srbija je slobodna zemlja, ali ima problem sa korupcijom i autocenzurom u medijima, navodi se u godišnjem izveštaju američke organizacije Fridom Haus.

Srbija ima status demokratski slobodne zemlje, ali korupcija ostaje ozbiljan problem, dok je većina medija svrstana ka određenim političkim partijama, pri čemu postoji i autocenzura zbog uticaja malog broja političkih i ekonomskih aktera na celokupni oglasni prostor, stoji u izveštaju Fridom Hausa.

Srbija je u tom izveštaju zadržala ocenu dva, istu koju ima od 2010. godine.

Države su podeljene u grupe sa ocenama od jedan do sedam, pri čemu najmanji broj znači da u toj zemlji postoji potpuna sloboda i poštovanje demokratskih standarda, dok broj sedam označava diktature.

Sada se po nivou sloboda Srbija nalazi u ravni sa Grčkom, Južnom Afrikom, Brazilom, Surinamom, Trinidadom i Tobagom.

Ipak, mnogo je bolje ocenjena od Rusije, Ruande, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Zimbabvea i mnogih drugih zemalja.

Zemlje sa najvišim slobodama su ogromna većina zemalja EU, SAD, Kanada, Australija…

Mediji u Srbiji delimično slobodni

Srbija je u ovogodišnjim izveštaju organizacije Fridom haus o slobodi medija napredovala za jedno mesto i nalazi se u grupi delimično slobodnih zemalja, a iz regiona je jedino Slovenija bolje rangirana.

Srbija se ove godine našla na 74. mestu, zajedno s Mađarskom i Crnom Gorom.

Slovenija, na 40. mestu, jedina je zemlja regiona koja je u danas objavljenom izveštaju ocenjena kao slobodna.

Bugarska je na 77. mestu, Hrvatska na 81, Grčka na 83, Rumunija 86, a Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo na 96. mestu.

Makedonija je najniže rangirana zemlja regiona, na 120. mestu, na kojem je i Turska.

Kada je reč o regionu istočne Evrope i Evroazije, Srbija je na osmom mestu, dok su najbolje rangirane Estonija, Češka i Slovačka.

Smanjena sloboda medija u svetu

U svetu je tokom protekle godine zabeležen pad medijske slobode, a procenat svetske populacije koji živi u zemaljama s potpuno slobodnim medijima opao je na najniži nivo u poslednjih 16 godina, ocenjeno je u izveštaju organizacije Fridom haus o slobodi medija.

Na to su najviše uticali kriza u Maliju, situacija u Grčkoj i veća medijska kontrola u zemljama Latinske Amerike, navodi se u ovogodišnjem izveštaju koji je danas objavljen.

Zemlje s najvećom slobodom medija su Norveška i Švedska, koje dele prvo mesto, zatim Belgija, Finska i Holandija. Među prvih 10 najslobodnijih su Danska, Luksemburg, Švajcarska, Andora, Island i Lihenštajn.

Među državama sa slobodnim medijima su Nemačka, Portugal (19), SAD (23), Češka (27), Australija, Austrija, Ujedinjeno Kraljevstvo (31), Francuska, Slovačka (35), Španija (52).

Italija se, kao delimično slobodna, našla na 68. mestu, dok su među državama s neslobodnim medijima Rusija (176), Kina (179) i Belorusija (193).

Poslednje, 196. mesto, dele Severna Koreja i Turkmenistan.

(Agencije/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga