Srbiji preti crni šengen

Izvestilac Evropskog parlamenta Tanja Fajon ukazuje da je za Srbiju "u atmosferi koja danas vlada u EU, situacija opasna"

15. dec 2011

Izvestilac Evropskog parlament za viznu iberalizaciju Tanja Fajon kaže da postoji opasnost da se za Zapadni Balkan ponovo uvedu vize zbog lažnih azilanata. Ona je ukazala da se zemljama članicama EU „veoma žuri“ i da je za Srbiju „u atmosferi koja danas vlada u EU, situacija opasna“.

Fajon je dodala da se u okviru evropskih institucija upravo vode razgovari o mehanizmu suspenzije bezviznog režima.

„Reč je o mehanizmu suspenzije koji je predložila Evropska komisija u junu ove godine. To je bila reakcija na talas svih lažnih azilanata koji su putovali u Belgiju, Švedsku, Luksemburg, Nemačku…“, rekla je Fajon.

Prema njenim rečima, ako to bude usvojeno, zemlje članice će imati mogućnost da nekoj „trećoj“ zemlji, ne samo sa zapadnog Balkana, suspenduju bezvizni režim najpre na pola godine, zatim da produže na devet meseci i konačno da se zemlja stavi na „crnu“ šengensku listu.

„U utorak su o tome razgovarali ministri unutrašnjih poslova zemalja članica. Taj isti dokument postoji i u Evropskom parlamentu, u nadležnom Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove. Istovremeno, Odbor za spoljne poslove daće svoje mišljenje“, rekla je ona.

Fajon je navela da je Evropska komisija, između ostalog, predložila da broj azilanata može da se poveća najviše 50 odsto u odnosu na prosek u poslednjih šest meseci pre uvođenja viza. Novi mehanizam bi mogao da stupi na snagu, kako je rekla, kada bude dogovoreno o svim detaljima i oni budu usvojeni u Parlamentu i Savetu.

„Pretpostavljam, tokom sledeće godine. Zemljama članicama se veoma žuri“.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga