Srbiji ne prete vize

U graničnoj policiji kažu da je broj zahteva za azil u EU smajen i da nema opasnosti od ponovnog uvođenja viza za Srbiju. Pojačana je kontrola putnika na izlazu iz naše zemlje

21. dec 2011

Broj zahteva za azil u zemljama Evropske unije osetno je smanjen u ovoj godini u odnosu na 2010. i u ovom trenutku nema opasnosti od ponovnog uvođenja viznog režima za Srbiju, izjavio načelnik Uprave granične policije Nenad Banović.

Banović je rekao da je u 2010. bilo 17.715 zahteva za azil u zemljama EU koje su podneli srpski državljani.

 „U 2011. će taj broj biti oko 7.500. Može se zaključiti da je došlo do osetnog pada“, precizirao je Banović.

U ovom trenutku ne postoji opasnost od ponovnog uvođenja viza za Srbiju. Daćemo sve od sebe u narednom periodu da se otkloni i smanji bilo kakva nedoumica oko toga da li Srbiji mogu biti uvedene vize, istakao je Banović. Kao mere koje se preduzimaju on je naveo pojačanu kontrolu putnika na izlazu iz Srbije ka zemljama u zoni šengena i pojačan rad na prikupljanju podataka o organizatorima putovanja, turističkim agencijama, prevoznicima i pojedincima, u cilju sprečavanja zloupotreba vizne liberalizacije.

Banović je naveo da je Uprava kriminalističke policije prekontrolisala rad oko 40 turističkih agencija i privatnih prevoznika, ali da nisu utvrđeni elementi organizovanosti koji bi vodili zloupotrebama.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga