Srbiji 587 miliona evra iz predpristupnih fondova

Evropska komisija danas je odlučila da u periodu od 2011. do 2013. godine, sa 5,5 milijardi evra podrži države koje se na…

12. jul 2011

Evropska komisija danas je odlučila da u periodu od 2011. do 2013. godine, sa 5,5 milijardi evra podrži države koje se nalaze u procesu priključenja Evropskoj uniji, a Srbija će u okviru predpristupne pomoći u tom periodu dobiti 587 miliona evra. Ovi fondovi trebalo bi da pospeše unapređivanje reformi na Zapadnom Balkanu, Islandu i Turskoj, državama obuhvaćenim procesom proširenja .
Evropska pomoć će, takođe, direktno uticati na svakodnevni život građana doprinoseći poboljšanju vladavine prava, upravljanja, socijalnih uslove i ekonomskih planova, što je od posebne važnosti u trenutku kada se većina ovih zemalja oporavlja od finansijske krize, rekao je evropski komesar za proširenje Štefan File.

Predpristupni fondovi (IPA) će biti usredsređeni na oblasti pravosuđa i državne administracije, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, izgradnje civilnog društva, jačanja reformi i regionalne saradnje u obrazovanju, kao i na podršku održivog oporavka od ekonomske krize kroz investicije u strateške infrastrukturne projekte.

U okviru predpristupne pomoći u ovom periodu Srbija će dobiti 587 miliona evra, Kosovo 203 miliona, Hrvatska 430 miliona, Makedonija 304 miliona, Albanija 257 miliona, Bosna i Hercegovina 314 miliona, Crna Gora 91 milion, Turska će dobiti 2,5 milijarde i Island 28 miliona evra. Za projekte u kojim učestvuje više država biće izdvojeno 520 miliona evra, a za prekograničnu saradnju 214 miliona evra.
(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga