Srbijagas krije podatke o poslovanju, kazna milion dinara

Protiv Srbijagasa do sada je izjavljeno 36 žalbi Povereniku, rešeno je 30 žalbi i sve su bile osnovane

25. jul 2014

Srbijagas je do sada kažnjen čak 12 puta sa ukupno 1,04 miliona dinara zbog kršenja zakonske obaveze da dostavi javne podatke, potvrđeno je Danasu u službi Poverenika za informacije od javnog značaja.

Od tog iznosa, ova gubitaška firma je do sad platila sedam kazni ukupne vrednosti od 620.000 dinara.

To, međutim, nije sprečilo Srbijagas kojim rukovodi Dušan Bajatović, da nastavi da ignoriše rešenja poverenika, pa se ova kompanija čak 16 puta oglušila o obavezu da poštuje naredbe poverenika.

„Protiv Srbijagasa do sada je izjavljeno 36 žalbi Povereniku, rešeno je 30 žalbi i sve su bile osnovane. Doneta su 23 rešenja sa nalogom da se informacije dostave tražiocu, od čega u 16 slučajeva Srbijagas još uvek nije postupio po nalogu, odnosno nije dostavio obaveštenje Povereniku o izvršenju naloga. U sedam predmeta postupak je obustavljen. Šest žalbi je još uvek u radu“, rekli su za Danas u službi Poverenika.

Među informacijama koje je Srbijagas odbio da dostavi tražiocima je i iznos sredstava potrošenih na osnovu korišćenja službenih kartica za reprezentaciju. U pitanju su platne kartice kojima direktori Srbijagasa sa računa firme plaćaju svoje poslovne ručkove, pića i ostale „neophodne“ izdatke.

Nije dato ni objašnjenje o angažovanju Vesne Radusinović u Srbijagasu. Ta bivša urednica časopisa Profil i Dama, u ovoj firmi je dobila funkciju savetnice za medije Dušana Bajatovića.

Srbijagas je odbio da dostavi i informacije u vezi sa zaposlenim koji imaju pravo na stalnu upotrebu vozila (24 sata) tokom 2011. godine.

Firma je sakrila i kopiju ugovora javne nabavke velike vrednosti sa Ces Mekonom. U pitanju je konsultantska kuća Zvonimira Nikezića, pritvorenog zbog sumnji u malverzacije sa regresiranim đubrivom pančevačke Azotare, firme u vlasništvu Srbijagasa. Srbijagas je odbio da obelodani i kopiju tenderske dokumentacije o ugovaranju i realizaciji ugovora sa Ces Mekonom.

Sakriveni su i podaci o tome sa kog računa HK Šamot vrši kao kupac uplatu za isporučeni gas, zatim podaci o angažovanju Ivane Petrović, njenom službenom vozilu, neto zaradi i stimulacijama, o plaćenim penalima od 2008. do 2013. godine, o transferima i dotacijama za potrebe sindikata, o poslovima geodezije i premera na trasi gasovoda Južni tok, o sponzorstvima na teritoriji Jagodine, a sakriven je čak i Memorandum koji je Srbijagas potpisao sa predsednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom.

Tu su još i tajni podaci o strukturi cene gasa za tarifne i kvalifikovane kupce, ugovor o transportu gasa kroz Mađarsku, imena lica angažovanih po ugovoru o delu i autorskom honoraru i njihovim primanjima, podaci u vezi ugovora o isporuci gasa sa Jugorosgasom i informacije o tome da li Srbijagas ima većinsko vlasništvo u HIP Azotara u Pančevu i od kada, kao i osnov preuzimanja većinskog vlasništva.

„Srbijagasu je izrečeno 12 novčanih kazni. Sedam od po 20.000 dinara i pet od 180.000 dinara. Od toga je plaćeno sedam kazni – četiri od 20.000 i tri od 180.000 dinara“, kažu u službi Poverenika.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga