Srbija zavisna od Rusije

Loše ispregovaran gasni aranžman sa Rusima, jedino u Srbiji Rusija ima većinski paket akcija u izgradnji gasovoda

12. nov 2013

Ekonomska analitičarka i glavna urednica magazina „Biznis“ Radojka Nikolić ocenila je za Radio-televiziju Vojvodine da aktuelni nesporazumi oko projekta „Južni tok“ i restrukturiranja „Srbijagasa“ potvrđuju da ova pitanja nisu izolovana od politike i da Srbija postaje „energetski prilično zavisna od Rusije“. Ona je u emisiji „Jedan na jedan“ RTV-a ukazala i da je napravljena greška prilikom sklapanja sporazuma sa Ruskom federacijom jer je ruska strana dobila većinski paket, što nije bio slučaj ni sa jednom drugom zemljom koja učestvuje u projektu ovog gasovoda.

„Ovaj spoarzum bez sumnje treba da obezbedi dobru energetsku snabdevenost Srbije i zato je gasovod značajna investicija za nas. S druge strane, „Gasprom“ je najveća gasna kompanija na svetu i pokriva 15 odsto svetskog tržišta. Međutim, trebalo je drugačije iskoristiti ovu mogućnost i položaj Srbije, jer je ovde i najkraći put za transfer gasa“, istakla je ona.

Radojka Nikolić navela je da je Srbija prilikom sklapanja sporazuma Ruskoj federaciji u osnivanju zajedničkog preduzeća za proizvodnju i distribuciju gasa prepustila većinski paket od 51 odsto, dok su sve druge zemlje uspele da ispregovaraju da obe strane imaju po 50 odsto vlasništva.

„Zato je taj ugovr nepovoljan za Srbiju“, kazala je ona, ocenjujući da je greška napravljena jer je, kad je sporazum pravljen 2006. i 2007. godine Srbija očekivala podršku za Kosvu, te je „ekonomski paket išao uz politički“.

Ona je ukazala i da je problem kulminirao kad je ministarka energetike Zorana Mihajlović zatražila reviziju tog sporazuma koja bi omogućila da budemo ravnopravni partneri, jer je time „očigledno razljutila ruske partnere“.

Prema njenim rečima, nije logično ni da ruska strana, čiji predstavnici su tim povodom ovih dana boravili u Beogradu, komentarišu restrukturiranje „Srbijagasa“, jer je to preduzeće ipak u vlasništvu Srbije, a to, kako ona smatra, pokazuje da im je stalo da se na čelnoj poziciji u toj kompaniji zadrži Dušan Bajatović.

„Vrlo je neobična ta situacija sa ‘Srbijagasom’, jer ruska strana može da govori samo o zajedničkom preduzeću, ali ne i o ‘Srbijagasu’ koji je ipak u domaćem vlasništvu“, primetila je.

Ova ekonomska analitičarka smatra i da nije dobro što u restrukturiranju „Srbijagasa“ neće biti primenjen model koji je zagovarala resorna ministarka, a koji podrazumeva odvajanje svih perduzeća od te kompanije koji nisu u osnovnoj delatnosti, već model koji je izneo Bajatović, a koji će, kako procenjuje, značiti „da ćemo i dalje imati mamutski ‘Strbijagas'“.

„Ovde je očigledno drastičan slučaj mešanja politike, ekonomije, i interesa“, ocenila je ona, dodajući da je Srbija ipak „isuviše podlegla uticaju moćne ruske strane“, te je gasni aranžaman ispregovaran tako da više odgovara Rusima.

Komentarišući predlog budžeta Srbije za narednu godinu, Radojka Nikolić ocenila je da je, za razliku od ranijih godina, budžet prvi put realno isplaniran. Smatra, međutim, da je poražavajuće što je predviđen rast od svega jedan odsto.

„Nažalost, plašim se da taj rast ni u narednim godinama neće biti radikalniji, na šta upućuju i procene MMF-a, a koje ukazuju da ćermo u narednih pet godina samo tavoriti“, kazala je Radojka Nikolić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga