Srbija: Veliki broj djece izložen seksualnom nasilju

Djeca osnovnoškolskog uzrasta seksualno nasilje objelodanjuju najprije porodici koja im po pravilu ne povjeruje

10. juna 2015

U svakom školskom odjeljenju u Srbiji postoji četvoro djece koja su doživjela određeni vid seksualnog nasilja i još četvoro koja poznaju nekoga kome se to dogodilo, pokazuju rezultati prve Nacionalne studije o zlostavljanju djece

Studiju je sproveo Incest trauma centar na uzrastu djece od 10 do 18 godina.

Djeca osnovnoškolskog uzrasta seksualno nasilje objelodanjuju najprije porodici koja im po pravilu ne povjeruje, dok se mladi u srednjim školama najčešće povjeravaju prijateljici ili prijatelju koji su skloniji da im ukažu povjerenje, navodi se u analizi.

Studija pokazuje da je djeci najteže bilo da saopšte ko je počinilac seksualnog nasilja, i da je kuća najčešće mjesto gdje se ono događa.

Društvene mreže

Zabrinjavaju i podaci da djeca sve češće na društvenim mrežama primaju eksplicitan seksualni sadržaj ili su mu izložena.

U Incest trauma centru navode da je istraživanje pokazalo da stariji nisu svjesni razmjera seksualnog nasilja nad djecom.

„Veliki je problem što u polovini slučajeva ništa nije preduzeto, mi odrasli kada smo čuli, kada se dete poverilo, ništa nismo uradili“, navodi Dušica Popadić iz ovog centra.

Dodaje da je posebno zabrinjavajući podatak da je samo sedam posto slučajeva prijavljeno policiji i onim organima koji mogu da pokrenu krivični postupak i kazne počinioca.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga