Srbija u EU 2020. godine

"Mislim da na kraju ove godine zbog hapšenja i izručenja Mladića postoji velika mogućnost da Srbija dobije status kandidata, ali čini mi se da će to biti više simbolično-formalno", rekao je Balcer.

14. jul 2011

Srbija će najverovatnije dobiti status kandidata za članstvo u EU krajem ove godine, ali ne i datum početka pregovora, smatra vodeći poljski stručnjak za jugoistočnu Evropu Adam Balcer dodajući da su i druge zemlje nakon dobijanja statusa kandidata čekale jednu ili više godina na pokretanje pregovora.

„Mislim da na kraju ove godine zbog hapšenja i izručenja Mladića postoji velika mogućnost da Srbija dobije status kandidata, ali čini mi se da će to biti više simbolično-formalno. Mislim da, kao i u slučaju Crne Gore, Srbija neće dobiti i datum početka pregovora“, rekao je Balcer.

On je ocenio da bi EU u prelaznom periodu, izmedju ta dva koraka u integraciji, trebalo da utvrdi „mapu puta“ za Srbiju sa zahtevima koje treba da ispuni, ali i rokovima po čijem isteku bi se procenjivao napredak, uz obavezu da se pregovori pokrenu ako je Srbija ispunila zahteve ili ostvarila suštinski napredak.

„Moramo odrediti neki datum – ne za početak pregovora ali moramo odrediti da ćemo, na primer za godinu dana, odlučivati da li je Srbija ispunila zahteve, da li je spremna za pregovore i onda ako jeste da imamo formalnu obavezu da počnemo pregovore sa njom“, rekao je Balcer.

Balcer je ocenio da je Srbija na samom početku procesa pristupanja i da je „ulazak Srbije ili Crne Gore pitanje za 2020. godinu“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga