Srbija traži da saslušaju Paravinju u vezi sa ubistvom Dade Vujasinović

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac izjavila je da će Više javno tužilaštvo u Beogradu u najkraćem roku poslati zahtev istražnim organima u Hrvatskoj da se Dragan Paravinja, osumnjičen za ubistvo 17-godišnje Drnišanke Antonije Bilić, sasluša u vezi sa ubistvom novinarke Radislave Dade Vujasinović.

06. avg 2011

Zagrebački „Jutarnji list“, pozivajući se na izjave srpskih i hrvatskih istražilaca, piše da je Paravinja umešan je u organizaciju ubistva srpske novinarke Dade Vujasinović, čije ubistvo iz 1994. godine do danas nije rešeno.

„Informacija da je Paravinja povezan sa ubistvom novinarke Vujasinović za nas je potpuno nova i zatražićemo od hrvatskih kolega da ispitaju Paravinju i provere medijske navode. Taj slučaj je jedan od prioriteta tužilaštva u Srbiji i svaki trag, koji bi mogao da dovede do rasvetljavanja Tužilaštvo odmah provereva“, navela je je Zagorka Dolovac.

„Jutarnji list“ piše da je Dada Vujasinović oštro pisala protiv Željka Ražnatovića Arkana, koji joj je i lično pretio, kao i da bi Paravinjina povezanost s ovim slučajem mogla baciti novo svetlo na slučaj nestale Antonije.
Istražioci sada otvaraju mogućnost da je Paravinja lagao u svom iskazu u Banja Luci da je ubio Antoniju i bacio njen leš u Krku.
– Toliko ga je strah povratka u Srbiju da postoji mogućnost da je lagao da je ubio Antoniju, samo da bi bio predan hrvatskoj policiji i vlastima, a ne srpskoj. Ono što sa sigurnošću možemo tvrditi jeste da je Paravinja ili učestvovao u organizaciji ubistva Vujasinovićeve ili je čvrsto povezan s organizatorima – prenosi list izjavu visokopozicioniranog zvaničnika u hrvatskom MUP-u.

– MUP Srbije odnedavno proverava informaciju da Paravinja ima veze s ubistvom Vujasinovićeve – izjavio je za Jutarnji list Milorad Veljović, direktor policije Srbije, dodavši da policija Srbije s kolegama iz Hrvatske proverava neke informacije, ali da ne želi prejudicirati stvar.
On je potvrdio da je do policije došla informacija koja Paravinju povezuje s ubistvom Vujasinovićeve, ali nije otkrio izvor informacija. Srpski istražioci smatraju da bi Paravinjina povezanost s ubistvom Vujasinovićeve mogla otvoriti rešavanje niza drugih ubistava u Srbiji, piše list i ukratko izveštava da se unazad dve godine njena smrt istražuje kao ubistvo.

Paravinja je hrvatskim istražiteljima i sam potvrdio da o slučaju Dade Vujasinović zna vrlo mnogo, ali da o tome još ne želi da priča, piše list.
Dragan Paravinja uhapšen je 26. juna na području Srpca u BiH nakon višednevne potrage. Policiji u Banjaluci priznao je, a pred sudom BiH porekao ubistvo Antonije Bilić koja je poslednji put viđena 7. juna kad je na mostu na reci ulazila u kamion kojim je upravljao, što su potvrdili i forenzički nalazi – krvi i vlasi kose, ali i iskazi svedoka.
Na prvom saslušaju nakon izručenja iz BiH gde je pre toga osuđen na dve godine i deset meseci zatvora zbog pokušaja silovanja, Paravinja je tvrdio da 7. juna nije bio ni blizu Drnišu, da Antonija nije ušla u njegov kamion i da su dokazi podmetnuti, ali je u međuvremenu saslušano više svedoka, među njima i ovek koji je video Antoniju kako ulazi u kamion.
Paravinja je i u Srbiji pravosnažno osuđen na 4,5 godina zatvora zbog silovanja.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga