Srbija sprečila karatiste Kosova da dođu na takmičenje u Novi Sad

"Srbiji i Kosovu rečeno da moraju normalizovati odnose da bi napredovali ka članstvu u EU, ali napetost opstaje"

09. maja 2018

Strane novinske agencije su prenele da je Srbija danas sprečila Rukovodstvo i takmičare Karate saveza Kosova da dođu na Evropsko prvenstvo u Novom Sadu.

Agencija AFP u opširnom tekstu piše da Srbija nezavisnost „svoje nekadašnje albanske pokrajine“ ne priznaje „više od deset godina od proglašenja“.

Agencija dodaje da je „Srbija u svoj Ustav upisala starateljstvo nad Kosovom“ i da „vodi neprekidnu diplomatsku borbu za sprečavanje međunarodnog priznanja (Kosova), posebno u sportskim organizacijama“.

AFP prenosi izvode iz saopštenja Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju iz izjave premijera Kosova Ramuša Haradinaja koji je zabranu dolaska karatista ocenio kao „neprihvatljivu, strašnu i bez presedana u 21. veku“.

Kosovska karatistkinja Herolind Niševci je na Tviteru napisala da je „sport samo sport, i ništa drugo“ i poručila Beogradu: „Znajte da nas možete zaustaviti samo u vašoj državi!“.

Agencija AFP prenosi da je Karate savez Srbije „podržao odluku svoje vlade“ i da je u saopštenju objasnio da bi „svako oklevanje na ovu temu značilo da se traži od nas da izaberemo između Ustava, zakona (…) i želje nekih da promovišu separatizam“.

Francuska agencija podseća da je Srbija marta ove godine isključena iz kvalifikacija za Svetsko rukometno prvenstvo žena mlađih od 20 godina, jer je „zvanično iz ‘razloga bezbednosti’ “ otkazala meč protiv Kosova, koji je trebalo da se održi blizu Beograda.

„Više od stotinu zemalja, među kojima SAD, Francuska i Velika Britanija, priznale su Kosovo, ali je nekoliko desetina drugih to odbilo, među kojima Rusija i Kina, što de fakto sprečava pristupanje Kosova UN“, zaključuje AFP.

I američka novinska agencija AP piše da je „Srbija zabranila karate timu Kosova dolazak na takmičenje“.

Tu odluku AP u kraćem tekstu objašnjava „političkim sporom koji je proizašao iz proglašenja nezavisnosti te bivše pokrajine“.

Pošto prenosi saopštenje Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, AP piše da je „Srbiji i Kosovu rečeno da moraju normalizovati odnose da bi napredovali ka članstvu u EU, ali napetost opstaje„.

I AP podseća da je u martu otkazan rukometni turnir u Srbiji „jer je domaćin odbio da igra protiv Kosova i sprečio ga da igra bilo koji drugi meč“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga