Srbija se ponovo zatvara u svoj medijski mrak

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine oštro su danas kritikovali Savet Republ…

30. okt 2009

logondnv.jpgNezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine oštro su danas kritikovali Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA), zbog najava da će nekim televizijskim programima iz susednih zemalja biti onemogućeno emitovanje u Srbiji zbog problema sa autorskim pravima.
NUNS i NDNV su u zajedničkom saopštenju za javnost naveli da Evropska konvencija o prekograničnoj televiziji, kao i Evropska direktiva o prekograničnoj televiziji propisuju da članice Saveta Evrope ni na koji način ne treba da sprečavaju da se legalni program iz susedne zemlje, koji ima dozvolu za emitovanje u matičnoj zemlji, gleda i u njihovoj zemlji.
Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić rekao je za beogradski dnevnik „Danas“ da se u kablovskom sistemu u Srbiji emituju programi koji nemaju kupljena autorska prava za Srbiju.
On je najavio da će Savet RRA u novembru mesecu doneti pravilnik kojim će se regulisati ta problematika. Naveo je da su u tom smislu sporne Hrvatska radiotelevizija, RTL, Nova, OBN, BN i Atlas.
NUNS i NDNV su u saopštenju upitali zašto Savet RRA taj pravilnik nije doneo ranije, kada je od samog početka primenjivanja Zakona o radiodifuziji postojala zakonska osnova za donošenje pravilnika.
„Sudeći prema najavama, priča o autorskim pravima biće selektvna i odnosiće se samo na televizije iz susednih zemalja. Pitamo predstavnike Saveta RRA da li to znači da su sa svim ostalim stranim televizijama, a koje nisu susedne i koje ne emituju program na jezicima koji su slični srpskom, regulisana sva autorska prava?“, piše u saopštenju.
NUNS i NDNV ocenili su da najava Saveta RRA „neodoljivo ima i politički prizvuk pokušaja zatvaranja Srbije u samu sebe“.
„Pozivamo Savet RRA da se okrene rešavanju problema medija u samoj Srbiji, pošto piratske radio i televizijske stanice ponovo bujaju širom Srbije, pred čim RRA žmuri, pravdajući se da nema dovoljne zakonske nadležnosti da piratima stane na put. Istovremeno, zbog pirata ispaštaju emiteri koji imaju legalne dozvole za koje izdvajaju znatne sume novca“, navodi se u saopštenju.
NUNS i NDNV su poručili da, ukoliko je Savetu RRA zaista stalo do reda u etru, „onda neka se potrudi da prvo počisti ispred svoje kuće i uveri nas da je zaista nezavisno regulatorno telo, iako je toliko puta do sada pokazala da uopšte nije“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga