Srbija prva u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice

U Srbiji svake godine od karcinoma grlića materice oboli 1.400 žena, a 400 žena umire od ove bolesti

22. jan 2013

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo Vesna Kopitović izjavila je danas da je Srbija na petom mestu u Evropi po smrtnosti žena od raka grlića materice i apelovala na poboljšanje prevencije ove bolesti.

Kopitovićeva je u razgovoru sa ženama koje su pobedile ovu bolest kazala da u Srbiji svake godine od karcinoma grlića materice oboli 1.400 žena, a 400 žena umire od ove bolesti.

„Poražavajuće je da u Vojvodini godišnje strada čak 145 žena od ove bolesti. Problem je rešiv uz prevenciju i redovne preglede u okviru nacionalnog programa, koji kod nas, nažalost, nije zaživeo“, kazala je Kopitovićeva. Dodala je da je reč o pregledu koji traje samo 10 minuta, koliko je potrebno za uzimanje takozvanog PAPA brisa, što ima neprocenjivu vrednost u prevenciji karcinoma grlića materice.

Prema njenim rečima u 160 zemalja sveta uvedena je vakcinacija protiv humanog papiloma virusa, koji izaziva rak grlića materice, dok u Srbiji još uvek ne postoji nacionalni program vakcinacije, već treba da počne 2016. godine.

Na skupu je ocenjeno i da je svest žena o potrebi da se preventivno pregledaju na veoma niskom nivou u Srbiji.

Karcinom grlića materice, uz karcinom dojke, najrasprostranjeniji je maligni tumor kod žena u Srbiji. Najčešće se javlja kod mlađih žena, između 35. i 50. godine života, a Srbija je na prvom mestu u Evropi po broju žena obolelih od raka grlića materice.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga