- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Srbija preti proterivanjem belgijskom reporteru iz Beograda

Filip Bertinšan (Philippe Bertinchamps), dopisnik velikog broja inostranih medija u Srbiji – među kojima su Le Courrier des Balkans, Mediapart, Liberation, RFI, RTBF, Le Soir i La Tribune de Geneve – trenutno trpi pretnje proterivanjem iz Srbije, od strane Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), pod izgovorom da predstavlja „pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti“, objavili su navedeni mediji a prenosi Radio slobodna Evropa.

Mediji ukazuju da ova odluka nije ničim motivisana niti opravdana, te da je Filip Bertinšan pre njenog donošenja već bio pozivan od strane Srpske službe za bezbednost (BIA) na „detaljne informativne razgovore“, u aprilu 2017, dan posle predsedničkih izbora u Srbiji, o kojima je kao novinar izveštavao.

„Imajući u vidu trenutni više nego zabrinjavajući položaj slobode medija u Srbiji, gde nezavisni novinari trpe fizičke i verbalne napade, pa čak i pozive na linčovanja od strane provladinih medija, smatramo da je neophodno obratiti se kako srpskom, tako i evropskom i međunarodnom javnom mnjenju“, navodi se u objavi sedam medija.

Dodaje se da Bertinšan izveštava iz Srbije i većine zemalja Zapadnog Balkana već punih deset godina i da je uvek pokazivao najveći stepen nepristrasnost, te da nikad nije imao problema sa policijom i da je do 2017. godine uvek dobijao dozvolu za boravak u skladu sa propisima.

„Kao belgijski državljanin, Bertinšan živi u Beogradu od 2007. godine, oženjen je državljankom Srbije koja je takođe novinarka i fotoreporterka, a takođe je i otac petogodišnje devojčice. Odbijen je, bez ikakvog objašnjenja, nakon zahteva za privremeni boravak radi spajanja porodice od strane MUP-a, 8. januara 2018. godine, drugi put od aprila 2017. godine. U novembru 2017. godine je međutim Upravni sud Srbije doneo presudu da vlasti moraju da opravdaju razloge za odbijanje njegovog zahteva. Odluke MUP-a u ovom slučaju krše pravila postupka, ali i član 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima o poštovanju privatnog i porodičnog života. Sudbina Filipa Bertinšana i njegove porodice sada u potpunosti zavisi od volje srpskih vlasti“, ukazuje se u tekstu.

Dodaje se da je on, imajući u vidu često ignorisanje pravosudnih odluka od strane srpskih vlasti, odlučio da se ponovo žali upravnom sudu, i da se obrati najvišim evropskim i međunarodnim vlastima povodom situacije u kojoj se našao, „kako bi se sprečile policijske zloupotrebe koje ne priliče jednoj državi kandidatkinji za evropske integracije, ali i kako bi odbranio svoj novinarski posao“.

(Autonomija/RFE, foto Dalibor Danilović)

Podelite ovu stranicu!