Srbija ne zna šta hoće

U Briselu saglasni su da je Srbiji status kandidata za članstvo u EU na dohvat ruke, ali i da bi Beograd treba da se vrati dijalogu sa Prištinom.

30. sep 2011

„Ne postoji bolji mehanizam za rešavanje problema od dijaloga“, kaže izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin. On u razgovoru za Dojče vele poziva Srbiju da se u najskorije vreme vrati za pregovarački sto:
„Onaj ko je otišao iz pregovora moraće da se vrati i to što pre. Dvanaestog oktobra Evropska komisija daje preporuku koja će otići u prazno ako će Srbija, delima koja se sada dešavaju, pokazati da je status zemlje kandidata ne zanima. Srbija mora biti ta koja će razumeti da je rešenje situacija na Kosovu u interesu Srbije i da Srbija mora da se posveti svojim prioritetima, koji sad nisu sasvim jasni. Status kandidata je na dohvat ruke, a prioriteti kao da su neki drugi“, zaključuje Kacin.
On kaže da ima puno poverenje u organizacije međunarodne zajednice na severu Kosova, kao i da su sve odluke i akcije Kfora i Euleksa vrlo transparente i pod nadzorom, a da se stvara iluzija da Srbija ratuje sa institucijama međunarodne zajednice van svoje teritorije, što je, prema njegovim rečima, nezamislivo.

Gde pripada Kosovo?
I u Centru za evropsku politiku u Briselu smatraju da će izveštaj Evropske komisije o  progresu u evrointegracijama biti generalno pozitivan, da će potvrditi da je Srbija spremna za pristupne pregovore, ali i da će se Beograd pozvati da osigura nastavak dijaloga sa Prištinom. Iako sada izgleda da je situacija bezizlazna, jer Beograd prvenstveno želi rešenje krize na severu Kosova, dok iz EU poručuju da o prelazima na severu neće biti reči u dijalogu ili drugim pregovorima, analitičarka za Balkan Roza Balfur u razgovoru za Dojče vele podseća da je dijalog i ranije bio otkazivan, pa nastavljan:
„Mislim da će Srbija osetiti pritisak koji dolazi iz Brisela, pogotovo što se približava 12. oktobar kada će Evropska komisija izaći sa mišljenjem. Bilo bi u interesu Srbije da učini sve i pokaže spremnost za nastavak dijaloga pre 12. oktobra. To bi moglo da ima pozitivan uticaj, ne u kontekstu samog mišljenja, što je rezultat celogodišnjeg rada i postizanja kriterijuma, već na atmosferu koja može da prati taj izveštaj.“
Balfur dodaje da se EU trudi da podstakne i Beograd i Prištinu na nastavak dijaloga, bez prejudiciranja njegovog konačnog ishoda, ali ocenjuje i da se sam dijalog fokusira na pitanja koja bi trebalo da budu tehničke prirode, dok primene postignutih dogovora zadiru u srce celog problema, a to je – gde pripada Kosovo, a pogotovo sever Kosova.

(Deutsche welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ispirač
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga