Srbija na 90. mestu u svetu po uslovima poslovanja

Kad je reč o bivšim jugoslovenskim republikama, najbolje je rangirana Slovenija, na 23. mestu, a slede Makedonija (37. mesto), Crna Gora (45. mesto), Hrvatska (47. mesto) i Bosna i Hercegovina (85. mesto)

16. nov 2012

Američki poslovni časopis Forbes je objavio najnoviju listu zemalja najpogodnijih za poslovanje, na kojem je Srbija zauzela 90. od ukupno 141 mesta.

Na prvom mestu kao zemlja najpogodnija za poslovanje se našao Novi Zeland, koji je napredovao sa prošlogodišnjeg drugog mesta prvenstveno zahvaljujući transparentnoj i stabilnoj poslovnoj klimi, koja podstiče preduzetništvo, istakao je „Forbs“.

Na drugom mestu je Danska, a slede redom Hong Kong, Singapur, Kanada, Irska, Švedska, Norveška, Finska i Velika Britanija.

Kad je reč o bivšim jugoslovenskim republikama, najbolje je rangirana Slovenija, na 23. mestu, a slede Makedonija (37. mesto), Crna Gora (45. mesto), Hrvatska (47. mesto) i Bosna i Hercegovina (85. mesto).

Lista je sastavljena na osnovu 11 različitih kategorija: vlasničkih prava, inovacija, poreza, tehnologije, korupcije, slobode (lične, trgovinske i monetarne), birokratije, zaštite investitora i poslovanja berze.

Novi Zeland je najmanja privreda od prvih deset zemalja na listi, ali je ostvarila najbolje rezultate u četiri od 11 kategorija koje su uzete u obzir prilikom rangiranja država, navodi se u tekstu.

„Forbs“ se u sastavljanju liste oslonio na istraživanja i izveštaje sledećih organizacija: CIA, „Fridom haus“, „Heritidž faundejšn“, „Properti rajts alajans“, „Transparensi internešenel“, Svetske banke i Svetskog ekonomskog foruma.

(Economy)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga