Srbija na 13. mestu po broju samoubistava

Vojvodina se u tom smislu "posebno izdvaja"

10. sep 2013

Slavica Ranisavljević iz novosadskog Centra za prevenciju suicida „Srce“ izjavila je danas da je Srbija na 13. mestu u svetu po broju samoubistava godišnje, a Vojvodina se u tom smislu „posebno izdvaja“.

Ranisavljevićeva je na konferenciji za novinare kazala da je ovogodišnji slogan akcije prevencije suicida „Stigma – najveća barijera u prevenciji suicida“.

„Želimo da informišemo sugrađane na koji način mogu da razgovaraju sa bliskim osobama kod kojih primete da se osećaju loše“, kazala je Slavica Ranisavljević.

Dodala je da zainteresovani mogu da se prijave na novu obuku Centra „Srce“, koja počinje u oktobru i time postanu volonteri Centra.

Centar “Srce“ postoji 22 godine i jedina je organizacija u Srbiji koja se kontinuirano bavi problemom suicida i pružanjem podrške osobama koje se nalaze u krizi.

Osobe koje su u krizi mogu se javiti na besplatni telefon 0800 300 303 ili putem e-maila na adresu vanja@centarsrce.org, i to radnim danom od 14 do 23 sati.

Volonteri Centra su prošle godine ostvarili više od 3.500 kontakata sa osobama koje su u krizi, od čega je 30 odsto njih razmišljalo da počini samoubistvo.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga