Srbija mora hitno da donese zakon o restituciji

Dežer je istakao da su osnovni principi koje EU zahteva u restituciji da ne bude diskriminacije i da se poštuje vladavina prava, odnosno socijalna pravda.

15. jun 2011

Srbija mora hitno da donese zakon o restituciji i izazovi koje taj proces nosi ne mogu da budu opravdanje za dalje kašnjenje, izjavio je danas u Beogradu šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer.

On je na skupu „Prvi evropski pravni i politički forum“ posvećnom restituciji u Narodnoj skupštini kazao da EU ne nameće model po kojem će biti vraćena imovina i da svaka zemlja pojedinačno mora da pronađe najbolji način za taj proces. Dežer je istakao da su osnovni principi koje EU zahteva u restituciji da ne bude diskriminacije i da se poštuje vladavina prava, odnosno socijalna pravda.

Prema njegovim rečima, restitucija mora da bude i makroekonomski održiva, odnosno treba da se postave ograničenja kako bi se izbeglo preopterećenje budžeta.

„Najčesći princip u restituciji u bivšim komunističkim zemljama koje su postale članice EU bio je povraćaj imovine u naturi“, kazao je Dežer i dodao da se može koristiti i kombinovani model sa delimičnim obeštećenjem u novcu.

Dežer je naveo da je Srbija do sada malo uradila na povraćaju oduzete imovine dodajući da su usvojeni zakoni o povraćaju imovine verskim zajednicama i registraciji zahteva za obeštećenja a da je pitanje svojine nad zemljištem uređeno zakonom o planiranju i izgradnji.

Šef Delegacije EU u Srbiji, koji je nakon izlaganja dobio gromoglasan aplauz učesnika Foruma, naglasio je da je neophodno uraditi realnu procenu vrednosti oduzete imovine jer se trenutne procene kreću od jedne do 150 milijardi evra, što je nerealno u oba slučja.

 

Onemogućen priliv investicija

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas kazao je na skupu da nerešeno pitanje svojine nad zemljištem sprečava dalji priliv investicija u Srbiju. Prema njegovim rečima, proces restitucije mora ići putem kompromisa i ne mogu se ispuniti sva očekivanja oštećenih.

Mas je naglasio da je Nemačka spremna da pomogne Srbiji u pronalaženju najboljeg rešenja za problem restitucije na osnovu sopstvenih i iskustava drugih zemalja. 

 

Đelić: Ispravićemo nepravdu

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da očekuje da zakon o restituciji bude izglasan na prvoj sednici jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije. „Očekuje nas tri meseca mukotrpnog rada jer smo rešili da u tom periodu bude pripremljen zakon koji će ispraviti istorijsku nepravdu i dovesti do nacionalnog pomirenja“, rekao je Đelić.

On je istakao da budući zakon treba da bude tako koncipiran da njime ne bude naneta nova nepravda i da ne ugrozi budućnost zemlje.

„Usvajanje zakona o restituciji je deo obaveza Srbije na putu evropskih integracija“, naglasio je Đelić i dodao da će tokom leta uslediti brojne rasprave o rešenjima budućeg zakona u koje će biti uključeni građani koji potražuju imovinu. Srbija će, kako je rekao, ispravljanjem nepravde prema bivšim vlasnicima postati građanska država koja poštuje privatnu svojinu jer će to biti čin ne samo obeštećenja bivših vlasnika nego i nacionalnog pomirenja.

„Oduzimanje imovine nije bila jedina nepravda koja je u proteklim decenijama učinjena građanima Srbije“, kazao je Đelić i naveo da su oštećeni bili i zemljoradnici, i mladi koji su išli u ratove, i građani koji su izdvajali za stanogradnju iz dohotka a nikada nisu dobili stan.

Potpredsednik Vlade je podsetio da su od 2000. godine sve vlade pokušavale da reše problem vraćanja imovine, ali da je zbog maksimalnih zahteva oštećenih to bilo teško sprovesti.

„Kada sam bio ministar finansija u prvoj demokratskoj vladi zalagao sam se da se zakon o restituciji usvoji zajedno sa zakonom o privatizaciji“, rekao je Đelić i dodao da to nije bilo moguće sprovesti.

(Autonomija.info)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga