Srbija leči homoseksualizam?

Devet organizacija koje se bave zaštitom prava homoseksualnih osoba zatražile su da se ispita slučaj Centra za lečenje od homoseksualizma

16. sep 2010

Devet organizacija koje se bave zaštitom prava homoseksualnih osoba zatražile su da se ispita slučaj Centra za lečenje od homoseksualizma.
Oni od ministra zdravlja Tomice Milosavljevića traže da pokrene i ispita slučaj Miroljuba Petrovića, koji vodi pomenuti centar i da obavesti javnost o statusu takvih klinika.
U otvorenom pismu ministru zdravlja te organizacije, među kojima su Gejstrejt alijansa, Kvirija i Labris, traže da se javnost obavesti o statusu te i sličnih klinika u Srbiji ukoliko postoje.
Oni se u pismu pitaju da li je Ministarstvo omogućilo na bilo koji način izgradnju i njihovo funkcionisanje.
Te organizacije pitaju i šta Ministarstvo zdravlja preduzima da sankcioniše takav vid nadrilekarstva, kojim se krši veliki broj domaćih zakona.
„Najviše zabrinjava činjenica da su bavljenje ovakvom delatnošću, koju obavlja dotični Petrović, a posebno za izgradnju i funkcionisanje klinike takvog profila potrebne mnoge licence i dozvole koje su, ili bi bar trebalo da budu u nadležnosti Ministarstva zdravlja“, navedeno je u saopštenju.
„Smatramo da vas kao lekara i ministra nije potrebno podsećati na stavove SZO i Srpskog lekarskog društva o tome da homoseksualnost nije bolest, već jedan od varijeteta ljudske seksualnosti, te da je pravo na različitost i slobodno izražavanje seksualne orijentacije garantovano ne samo Ustavom Srbije, već i domaćim zakonima“, stoji u pismu ministru, koje su potpisali i Lezbejski info centar, Novosadska lezbejska organizacija, Asocijacija „Duga“ Šabac, Grupe za podršku gej muškaraca iz Novog Sada, Queer Beograd i Gayten LGBT.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga