Srbija kasni u aktivnostima u procesu evrointegracija

"Srbija radi suprotno od onoga što bi trebalo da čini"

30. juna 2017

Srbija kasni u sprovođenju Akcionog plana za Poglavlje 23 – reforma pravosuđa i osnovna prava, i za Poglavlje 24 – pravda, sloboda i bezbednost, u pregovorima o prijemu u EU, ocenila je danas na skupu u Novom Sadu pravnica iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Ana Janković-Jovanović.

To kašnjenje može imati dugoročne posledice na proces pridruživanja Srbije EU, rekla je ona na konferenciji „Poglavlje 23 i 24 – Presek stanja i preporuke“.

Najviše kasne one aktivnosti Vlade o kojima javnost „nema nikakve informacije da li su uopšte sprovedene ili nisu“, iznela je ona.

Predstavnica Centra za razvoj civilnog društva Snežana Ilić rekla da je početkom godine ova organizacija sprovela istraživanje o informisanju na jezicima nacionalnih manjina kojim je utvrđeno da stanje u praksi odudara od zvaničnih podataka, te i od onoga što je utvrđeno Akcionim planom za manjine, proizašlim iz Akcionog plana za Poglavlje 23.

Konstatovana je neravnopravnost manjina jer neke imaju svoje medije, a neke ni minut informisanja – vlaška manjina u Srbiji nema medije na svom jeziku, a albanska ima onlajn sajtove, ali ih država ne podržava ni na koji način.

Bošnjački mediji su, prema njenim rečima, duboko podeljeni, a država takođe ne obezbeđuje njihovo stalno funkcionisanje.

Snežana Ilić je rekla da „ne samo da se ne obezbeđuje ravnopravan tretman svih manjina u Srbiji, već se ide u nivelaciju ‘nadole’ “ čime Srbija ide suprotno od onoga što bi trebalo da čini.

Kasni i formiranje redakcije na manjinskim jezicima na Radio-Televiziji Srbije, što je takođe obaveza preuzeta Akcionim planom za manjine.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović je kazao da je pregovarački proces Srbije sa EU „ogroman i težak posao“, te da postaje jasno da „nedostaje kapaciteta“.

„Srbija nema ni stručni, ni ljudski, ni moralni kapacitet da taj posao uradi, čak i da iskreno to želi. A po svemu sudeći, ona to i ne želi“, ocenio je Sejdinović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga