Srbija je rekorder po broju krezubih i bezubih

Tragikomična situacija srpskog zdravstva doprinela je višegodišnjoj improvizaciji na svim nivoima. Samo tako mogu da se objasne paušalno pozitivne ocene o državnoj brizi za opšte zdravlje, u kojoj tradicionalno dominira potcenjivački odnos prema oralnom stanju, zdravlju usta i zuba

30. apr 2017

Zašto su stomatolozi zaobiđeni u najnovijem kadrovskom planu zapošljavanja Ministarstva zdravlja, čiji konkurs za prijem 2.100 medicinskih radnika treba da bude raspisan do 15. maja?

Ovo pitanje se nameće kao logičan imperativ. U traganju za odgovorom, svi putevi vode u Nacionalnu službu zapošljavanja, prema čijoj evidenciji je zaključno sa 31. martom, uprkos masovnom odlasku medicinara u inostranstvo, koji je poprimio oblike evakuacije, prvi put broj nezaposlenih lekara prešao 3.000. Takođe, bez obzira što smo prema optimističkim izlivima premijera-predsednika krupnim koracima ušli u zlatno doba, ne pamti se kada je na evidenciji NZS-a medicinskih sestara i tehničara bilo više od 12.000.

Tragikomična situacija srpskog zdravstva doprinela je višegodišnjoj improvizaciji na svim nivoima. Samo tako mogu da se objasne paušalno pozitivne ocene o državnoj brizi za opšte zdravlje, u kojoj tradicionalno dominira potcenjivački odnos prema oralnom stanju, zdravlju usta i zuba. Stomatolozi su, po nepisanom pravilu, pastorčad države, iako na zaposlenje, opet prema evidenciji NZS-a , čekaju oko 34 meseca u Beogradu, odnosno 31 mesec u ostatku Srbije.

Konačno, manje očigledno, ali jednako važno, možda i najvažnije, Srbija je evropski rekorder po broju krezubih i bezubih pacijenata. Tek 8,5 odsto stanovnika ima svoje zube, dok 9,3 procenta nema nijedan zub u vilici. Na neslavnom postolju smo i po svim oralno-epidemiološkim parametrima, indeksima čvrstih i mekotkivnih struktura, zbog kojih se u Evropi automatski pale crvena svetla i vanredno preispituju poluge zdravstvenog sistema.

Jer, ako zdravlje ulazi na usta i ako je prvi korak najvažniji, onda je suvišna ova dvostruka pretpostavka i neobjašnjiva sistemska sabotaža stomatologa. Ili je ovo još jedan u nizu primera koji pokazuje da u tranzicionom zdravstvu postoje svemoguće Vlade vođene sopstvenom politikom, logikom i interesima, što malo mare za poštovanje Zakona, u kome jasno, pa još i ćirilicom piše da su obavezni delovi Doma zdravlja hitna služba, opšta medicina, pedijatrija, ginekologija i stomatologija.

I, naravno, kao što napisah stomatologija. Ali, šta to vredi, kad su u 158 domova zdravlja, lekari i stomatolozi, godinama prinuđeni na samopomoć, zvanu improvizacija. Da prema diktatu Direkcija Republičkog zavoda zdravstvenog osiguranja prepisuju najmanje delotvorne lekove, da se povinuju navodnoj restrikciji, kako bi sačuvali kasu iz koje primaju skromnu platu.

To je jedini način da se objasni najnoviji dokaz da pobeđenog ruši poraz, a pobednika njegovo slavlje. Jer, svih 2.100 medicinskih radnika koji će biti primljeni do polovine maja, od kojih 631 lekar, 30 farmaceuta i 1.390 medicinskih sestara i tehničara raznih profila, već rade u 21 zdravstvenu ustanovu, zahvaljujući tzv. ugovorima o privremenom i povremenom angažovanju.

Dakle, kao pod tačkom razno, još jedno sistemsko prosipanje iz šupljeg u prazno. Domovi zdravlja će poželeti stomatologa, bez saradnje asistenata, kojima je takođe zabranjeno zaposlenje.

Zato je ovo pokušaj da se otrgne od zaborava koji iz dana u dan buja, državna samovolja čiji diktatori stoje pravo, dok je oboleli narod manje ili više pognute glave.

Ne samo zbog mizernog stanja usta i zuba …

Autor je načelnik Službe stomatološke zaštite Doma zdravlja u Tutinu

(Esad Kučević, Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga