Srbija ima najlošije puteve u regionu

Istraživanje Svetskog ekonomskog foruma utvrdilo da se Srbija po kvalitetu puteva nalazi na 119. mestu od 148 zemalja obuhvaćenim istraživanjem

21. nov 2013

Prema poslednjem globalnom indeksu o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma (WEF) 2013-2014, od zemalja regije najlošiji putevi su u Srbiji, a odmah iza nje slede Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Prema poslednjem istraživanju WEF-a, Srbija se nalazi na 119. mestu od 148 zemalja obuhvaćenih pomenutim istraživanjem. Od više od 40.000 kilometara puteva svih kategorija u našoj zemlji, nijedna deonica, osim novih delova Koridora 10, ne zaslužuje najvišu ocenu, niti ispunjava potrebne standarde.

Goran Rodić iz Privredne komore Srbije ranije je izjavio da se na izgradnji saobraćajnica u Srbiji angažuju neretko sumnjive firme, koje imaju slabu opremu i kadar, a često se dešava da nadzor svoj posao ne uradi do kraja. Štaviše, saobraćajni stručnjaci tvrde da u Srbiji ima čak 16.000 kilometara puteva koje treba hitno obnoviti, u šta treba uložiti 2,2 milijarde evra.

Nakon Srbije, sledi Makedonija koja se, prema istraživanju WEF-a, nalazi se na 111. mestu. BiH je jedna od zemalja regije sa najlošijim putevima i infrastrukturom, a na listi WEF-a nalazi se na 104. mestu.

Zanimljivo je da bolje i kvalitetnije puteve od gore pomenute tri zemlje regije imaju Vijetnam, Zimbabve, Zambija, Jermenija, Etiopija, Kambodža, Kenija i Trinidad i Tobago.

S druge strane, najbolje puteve u regiji imaju Hrvatska, Albanija i Crna Gora.

Hrvatska je prema kvalitetu puteva u samom svetskom vrhu. Prema istraživanju WEF-a, Hrvatska je pozicionirana na 21. mestu na globalnom nivou, Albanija se nalazi na 76, a Crna Gora na 95. mestu.

Apsolutni lider u regionu po pitanju autoputeva je Hrvatska s 1.060 kilometara izgrađenih puteva i još 450 u fazi gradnje ili u pripremi. Slovenija ima oko 600 kilometara uz još 100 u planu. Visoko je i Srbija s 540 kilometara izgrađenih saobraćajnica i 180 u gradnji. Bosna i Hercegovina raspolaže s oko 80 kilometara autoputa. Čak i Kosovo ima 80 kilometara autoputa, a Makedonija 10, uz planiranih još 30, na koridoru Beograd – Solun.

Od ostalih zemalja šireg regiona Balkana, najbolju putnu infrastrukturu ima Slovenija, koja se nalazi na 32. mestu WEF-ove liste, a iza nje slede Turska, koja je na 44, Grčka 63, Mađarska 73. i Slovačka na 85. mestu.

Najlošije puteve na evropskom nivou ima Moldavija koja se nalazi na poslednjem mestu ove liste, Rumunija koja je na 145, a slede ih Ukrajina, Srbija i Bugarska.

Prema istraživanju WEF-a, najkvalitetnije puteve u svetu imaju Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), a sledi ih Francuska, Oman, Portugal, Hong Kong, Austrija, Singapur, Švajcarska, Finska i Holandija. Od 20 najbolje rangiranih zemalja u svetu prema kvalitetu putne infrastrukture, njih 10 su evropske, a osam azijske, što znači da su najbolji putevi u svetu u Evropi i Aziji.

S druge strane, najlošije puteve u svetu imaju Moldavija, a slede je Gvineja, Timor, Rumunija, Ukrajina, Haiti, Mozambik, Mongolija, Gabon i Angola. Od 20 najlošije rangiranih zemalja u svetu prema kvalitetu putne infrastrukture, njih osam su afričke, a sedam azijske, što znači da su najnekvalitetniji putevi u Africi.

(Radio 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga