Srbija blokirala ulaz hrvatske robe na svim prijelazima

Hrvatska je zatvorila granične prelaze Bajakovo-Batrovci i Tovarnik za sva vozila sa srpskim registracijama

24. sep 2015

Srbija je uvela kontramjere Hrvatskoj, zbog blokade graničnog prijelaza Batrovci – Bajakovo za teretni saobraćaj, koje uključuju zabranu ulaska svim teretnim vozilima sa registracijskim oznakama Hrvatske na teritorij Srbije na svim graničnim prijelazima te zabranu ulaska svim prijevoznim sredstvima koja prevoze robu proizvedenu u Hrvatskoj bez obzira na registracijske oznake.

Te mjere će se početi primjenjivati od srijede u ponoć, kada je istekao rok Srbije Hrvatskoj da odblokira granični prijelaz, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović te dodao da će se putnički saobraćaj normalno odvijati.

“Vlada će i dalje odlučivati o drugim potezima, mi smo prinuđeni da to uradimo i smatramo da nismo zaslužili ovakvo ponašanje Hrvatske“, kazao je.

Kako sa graničnog prijelaza Batrovci izvještava reporter Al Jazeere Marko Subotić, ove kontramjere znače da od ponoći nijedno teretno vozilo, brod ili voz neće moći ući u Srbiju ako prevozi robu proizvedenu u Hrvatskoj.

„Trenutno par kamiona ovde prolazi, oni su prošli neposredno nakon ponoći, ali sada je rampa spuštena za hrvatsku robu. Sam ministar Stefanović je naglasio da će ovo biti šteta ne samo za Srbiju, nego možda više i za Hrvatsku. Rekao je da iščekuje da Evropska unija što pre reaguje te da je Srbija spremna da ukine te protivmere čim Hrvatska odblokira prelaz. Ovde i dalje ima više od 700 kamiona, koji danima stoje“, javlja Subotić.

Za vozila sa srpskim tablama zatvoren i Tovarnik

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je granični prelaz Tovarnik zatvoren za sva vozila sa srpskim registracijama.

„Granični prelaz Tovarnik otvoren je za putnički i teretni prevoz, osim za vozila sa srpskim registracijama. Zabrana se ne odnosi na granične prelaze s BiH“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Hrvatska je ranije danas zatvorila granični prelaz Bajakovo-Batrovci za sva vozila sa srpskim registracijama. Za putnička vozila i za autobuse bio je otvoren samo granični prelaz Tovarnik.

(Al Jazeera / Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga