Srbi i Albanci sa juga Srbije studiraju u Novom Sadu

Ministar Marković je rekao da je Univerzitet u Novom Sadu odabran zbog svog ugleda i zbog duge tradicije multietničnosti i multikulturalnosti koju ima Vojvodina.

13. jul 2011

 Upisom 11 studenata albanske i srpske nacionalnosti iz opština Preševo i Bujanovac sa juga Srbije na Novosadski univerzitet počela je realizacija projekta stipendiranja mladih iz tih opština, s ciljem integracije u obrazovni sistem Srbije, izjavio je danas ministar za ljudska i manjinska prava Milan Marković.

Marković je novinarima u Rektoratu Novosadskog univerziteta rekao da se na taj univerzitet upisalo šestoro mladih Srba i petoro Albanaca iz Preševa i Bujanovca. On je kazao da je Univerzitet u Novom Sadu odabran zbog svog ugleda i zbog duge tradicije multietničnosti i multikulturalnosti koju ima Vojvodina.

Prema njegovim rečima, studenti iz opština sa juga Srbije do sada su se najčešće upisivali na fakultete na Univerzitetu u Prištini, što im je stvaralo velike probleme pri povratku u Srbiju, počev od jezičke barijere do problema sa priznavanjem diploma sa prištinskog univerziteta. Milan Marković je i predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Studente su danas u rektoratu pozdravili i pokrajinski sekretar za nacionalne manjine i obrazovanje Andor Deli, rektor Miroslav Vesković i dekani fakulteta koje su studenti upisali. Studenti su izrazili zadovoljstvo što su dobili priliku da se školuju u Novom Sadu i kazali da su oduševljeni prvim utiscima o glavnom gradu Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga