Sramotno niska cena pšenice

Poljoprivrednici zahtevaju subvencije od Vlade

13. jul 2013

Asocijacija poljoprivrednika i Klub 100P plus zahtevali su danas od Vlade Srbije da hitno isplati subvencije od 6.000 dinara po hektaru, regres za gorivo za prolećnu setvu i ostale neisplacene subvencije iz 2012. godine.

Asocijacija i Klub su u saopštenju zatražili da se rebalansnom bužeta ne dozvoli umanjenje za agrar i ukazali da su investicije u poljoprivredi više nego neophodne.

Takođe oni su pozvali poljoprivredne proizvođače da ne seju pšenicu ukoliko nemaju poznatog kupca i minimalnu ugovorenu otkupnu cenu kako se ne bi desilo da je prodaju po „sramotno niskoj ceni“.

„Proslogodišnja suša, nedostatak subvencionisanih kredita za prolećnu setvu, subvencija za investicije – mehanizacija, objekti, skladišta uzrok su besparice koja je navela poljoprivrednike da predaju pšenicu po sramotno niskoj ceni“, navodi se su saopštenju.

Asocijacija i Klub su upozorili da će se pod ovakvim okolnostima sigurno nastaviti trend smanjenja zasejanih površina pod pšenicom.

Oni podsećaju da je prosečna tržišna cena proslogodišnje pšenice bila viša od 25 dinara, a da je sada nebrigom države i sistema svedena na oko 16 dinara.

„Pitamo se da li ce Vlada išta uciniti da proizvodi od brašna budu jeftiniji za 40 odsto“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga