Spuštena zavesa 38. Festivala NOMUS: Evropski trendovi u umetnički učmalom gradu

Festival je okupio velika muzička imena iz preko dvadeset zemalja sveta koji su održali trinaest koncerata.

30. apr 2018

Da, Novosađani jesu zahtevna, ali ne “zakopčana” publika do čijih emocija i reakcija se teško dolazi pokazao je sinoćni hepening kojim je spuštena zavesa na ovogodišnje 38. Novosadske muzičke svečanosti.

Za kraj festivala Nomus 2018, organizator Muzička omladina, smislila je multimedijalni spektakl u izvedbi ansambla Sudar Percussion Ensemble iz Samobora (Hrvatska).

Publika u prepunoj sali SNP (i tamo se može đuskati, tapšati, skakati, skandirati, pevati) bila je na nogama i na zadovoljstvo temperamentnih izvođača učestvovala u moćnom šou programu Dan posle/Novi izazovi.

Ansambl je, pod umetničkim rukovodstvom Božidara Crnjanskog posegnuo za muzikom rodonačelnika elektronske muzike Francuza Žan Mišel Žara, koju je isprepletao svojim verzijama na udaračkim instrumentima proizvevši muzičku mešavinu elektronske, world i akustučne muzike, odnosno sintezu džeza, klasike, popularnog i tradicionalnog. Sve to začinjeno je video i lajt efektima.

Veliku potporu dao im je Novosadski kamerni hor i solista sjajan trubač Darko Sedak Benčić. Proslavljeni hrvatski sastav i autorski tim benda: Filip Merčep, Adrijano Bernobić, Aleksandar Vešić, Robert Batelić, aranžer Nikolas Sinković, vizuelni artist Davorin Erceg, lajt atrist Darko Mihaljević, ton majstor Goran Klisurić, te reditelj Peđa Gvozdić.

NOMUS je i u ovogodišnjem izdanju (što nije iznenađenje, navikli su nas već) pazio i uspeo da koncepcija festivala zadrži svoje obeležje, ali i da festival donese u ovaj, na žalost, uglavnom umetnički učmali grad, aktuelne evropske i svetske trendove i velika muzička imena iz preko dvadeset zemalja sveta. Oni su u deset dana u Sinagogi, Gradskoj kući i Srpskom narodnom pozorištu održali ukupno trinaest koncerata.

Festival je otvoren “Vatrometom” Igora Stravinskog u izvedbi Beogradske filharmonije i solistom, maestralnim pijanistom Aleksandrom Gavriljukom (Ukrajina).

Sledili su: Jedna od najtraženijih vokalnih solistkinja današnjice i majstor stila i interpretacije, barokne i klasične muzičke epohe Roberta Invernici i ugledni ansambl Accaademia Hermans iz Italije s programom iz bogatog Hendlovog opusa; pa uzbudljivi gudači iz sastava Kelemen iz Mađarske violončelista Laslo Fenje i violinist Gabor Homoki.. Prvi put na Nomusu oni su svirali s našim vrhunskim pijanistom koji već dugi niz godina živi u Belgiji Aleksandrom Madžarom kompozicije Bramsa, Franka i Mendelsona.

U naslovu programa 45°20′0″N 19°51′0″E, date su koordinate našeg grada kao središta ovakvih premijernih i jedinstvenih susreta.

Ovo izdanje Novosadskih muzičkih svečanosti ostaće zabeleženo i po nastupu sastava NS Chamber Ensamble, koji je okupio deo najboljih domaćih duvača i gudača. Oni su Sanja Romić i Mina Novović oboa, Aleksandar Tasić i Robert Borbelj klarinet, Nemanja Mihajlović i Aleksa Marinković fagot, Nenad Vasić i Mirko Marić i Milan Stojanović horna, Marko Miletić, violončelo i Dušan Kostić kontrabas. Predstavili su se izvođenjem kamernih kompozicija Betovena i Dvoržaka.

Naročit je bio i nastup dua Meduoteran Tajlana Arikana i Srđana Vukašinovića (baglama, anadolijskoj lauta i harmonika) i violiniste Žila Apa iz Francuske s program iz sveta klasika, etno i džez muzike.

Sklad i lepota, prefinjenost i gracioznost muziciranja kao upečatljive i preoznatljive odlike epohe klasicizma, možda su najizraženije upravo u kamernom opusu Volfganga Amadeusa Mocarta kojem je posvećen drugi dan festivala Nomus.

Slovenački umetnici Irena Grafenauer, jedna od najvećih evropskih flautistkinja s kraja 20. i početka 21. veka i Mate Bekvalac, jedan od najuspešnijih klarinetista svoje generacije u svetu, predstavili su se izvođenjem Mocartove kamerne muzike.

Zamisao predstavljanja mladih umetnika ogledala se i u zanimljivom projektu slavnog pijaniste Andraša Šifa. Osnovna zamisao njegovog projekta „Building Bridges“ je pomoć mladim pijanistima u građenju njihove nacionalne i međunarodne karijere. Tako Šif svake godine bira troje talentovanih mladih muzičara koje potom promoviše organizujući im koncerte u uglednim dvoranama Evrope i Severne Amerike. Dvojicu mađarskih pijanista – predstavili su se s kompozicijama Hajdna, Bramsa, Debisija i Bartoka… – Zoltana Fejervarija i Janoša Palojtala, koji su Šifovi izabranici za sezonu 2017/2018, zahvaljujući Nomusu 2018, čula je i novosadska publika.

Organizatori su rekli, a izvođači potvrdili da je nastup sastava LGT young soloists, jednog od najboljih omladinskih orkestara najvišeg umetničkog nivoa, iz Lihtenštajna s programom Tartini, Viren, Paganini… bio „mladalački muzički cunami“. Orkestar je okupio najdarovitije izvođače u dobi između 12 i 23 godine iz preko petanest zemalja sveta. Njegovi članovi dobijaju mogućnost sviranja na vrhunskim instrumentima. Većina potiče iz radionica čuvenih majstora kakvi su bili Antonio Stradivari i Gvarneri del Đezu.

Posebna je čar NOMUS-a što festival uvek uobliči – a, publika to jasno prepozna – neku novu ideju. Ovogodišnja je bila zanimljiva, rafinirana, čak dirljiva: Novosadska deca, ili deca roditelja rođenih, muzički stasalih u Novom Sadu, izašla su na podijum kao već zreli, ili muzičari na putu slave. Okupljen specijalno za ovu priliku festivalski kvartet – Irena Josifoska violončelo, Robert Lakatoš violina, Jožef Bisak viola i Oskar Varga violina, obe večeri, priredio je večeri Bramsa rafinirano, posvećeno, s preciznošću, entuzijazmom i neskrivenim uzbudjenjem. Tradicija porodičnog muziciranje je još jedna njihova posebnost, jer svi članovi kvarteta potiče iz uglednih umetničkih familija. Mladi virtuozi, u dve večeri – uz iskusnu i omiljenu profesorku pijanistkinju Ritu Kinku, i klarinetistu Aleksandra Tasića – predstavili su se u svom najboljem izdanju.

Branislava Opranović (Autonomija, Foto: Artur Hoffman)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga