- Autonomija - https://www.autonomija.info -

SPRV nezadovoljan Ministarstvom prosvete

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (SPRV) Miodrag Protić izjavio je danas da taj sindikat nije zadovoljan odgovorom Ministarstva prosvete na njihovih osam zahteva, jer ministar Žarko Obradović nije konkretno obećao rešavanje ni jednog zahteva.
„Naši glavni zahtevi su izmena Zakona o osnovama sistema, izmena posebnog kolektivnog ugovora, racionalizacija mreže škola i racionalizacija broja zaposlenih uz socialno-ekonomski program, a to su zahtevi koji ne koštaju nista i mogu odmah da počnu da se sprovode“, rekao je na Protić na sednici Glavnog odbora sindikata.
On je najavio da će sindikat najkasnije do početka oktobra doneti odluku o potpunom zatvaranju škola i pokretanju protestnih mitinga, što bi simbolično moglo da se dogodi na Svetskski dan prosvetnih radnika.
Obradović je na sastanku Glavnog odbora rekao da je Ministarstvo sindikatu ponudilo vrlo konkretne odgovore i moguća rešenja, a odgovori koji nisu dovoljno konkretni u nadležnosti su drugih tela koja se bave školstvom kao što je Savet za visoko obrazovanje.
„U našim odgovorima je konkretno navedeno sve ono što mi već radimo i što ćemo uraditi po pitanju zahteva Unije prosvetnih radnika (čiji je SPRV pridruženi član) i ja sam ubeđen da će na današnjem sastanku Unija ove odgovore i prihvatiti“, rekao je Obradović.
Dodao je da je obrazovni sistem u Srbiji ogroman i da se bilo kakve odluke u vezi sa njim ne mogu donostiti brzo i nesmotreno, jer se odnose na ogroman broj učenika i izaposlenih.
„Problemi su različiti i odnose se na kvalitet nastave, mreže škola, zatim broj učenika u odeljenjima koji se stalno smanjuje, a želimo da ih rešimo po uzoru na ostale evropske zemlje i da implementiramo sve ono što je kod njih novo“, rekao je Obradović.
Ministar prosvete je kazao i da je sa Međunarodnim monetarnim fondom napravljen dogovor o ulaganju u javni sektor, što znači da će u 2011. godini plate porasti i u obrazovanju, a njihov rast pratiće realnu stopu inflacije i društveni bruto proizvod.
„Zahvaljujući ovome na nama je ostalo da prilikom preraspodele budžeta odvojimo novac koji neće otići na plate, već ćemo moći da ga uložimo u porast kvaliteta, u obuku nastavnika i nabavku opreme“, rekao je Obradović.
Unija prosvetnih radnika od Ministarstva prosvete traži usvajanje Programa za stabilan obrazovni sistem, među kojima su i donošenje strategije razvoja obrazovnog sistema Srbije, povećanje ulaganja u obrazovanje i reforma nazorničke službe.
Ta sindikalna organizacija je jedna od četiri reprezentativna sindikata u oblasti obrazovanja u Srbiji, čiji članovi su 1. septembra u Beogradu održali protestnu šetnju do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!