Spriječeno rušenje mjesta ratnog zločina u Višegradu

Rušenje su spriječile žene Udruženja “Žene-žrtve rata”, koje su ogradile kuću trakom i spriječile ulazak inspekcije

24. dec 2013

U Višegradu je odgođeno rušenje kuće Sumbule Zebe, u kojoj je 14.juna 1992. živo spaljeno 70 civila bošnjačke nacionalnosti. Rušenje su spriječile žene Udruženja “Žene-žrtve rata”, koje su ogradile kuću trakom i spriječile ulazak inspekcije.

Rušenje kuće je najavljeno za danas, nakon što je urbanističko-gradjevinska inspektorica Ljiljana Čiković naredila da se ukloni dio kuće koji je, kako je navedeno u odluci, mimo zakonske regulative naknadno ugrađen i gdje treba da prođe nova cesta.

Istovremeno, Bakira Hasečić, opunomoćenica Sumbule Zebe kaže kako prema Zakonu o izbjeglicama, koje se vraćaju u prijeratno mjesto boravka, niko im nema pravo tražiti urbanističku saglasnost, osim ako ne mijenjaju namjenu i ne povećavaju gabarit kuće, te da je kuća Sumbule Zebe izgrađena na potpuno istim temeljima i istih gabarita.

Inače, u ponedjeljak su OHR i OSCE uputili zajedničko pismo načelniku Opštine Višegrad, kojim jasno pozivaju vlasti da obustave planirano rušenje kuće u Pionirskoj ulici.

“Ako se krene s planiranim izvršenjem i rušenjem 24. decembra, to bi moglo biti shvaćeno kao veoma negativan korak koji podsjeća na neke od najtežih dana u historiji ove zemlje“, kazali su u pismu visoki predstavnik Valentin Inzko i vršiteljica dužnosti šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Nina Suomalainen.

Pored značaja moralnih i ljudskih prava, kao i pomirenja u ovom slučaju, Inzko i Suomalainen također su prenijeli svoja saznanja da kuća može sadržavati materijalne dokaze u vezi s krivičnom istragom koja se provodi.

Kada je u pitanju planirana cesta, a nakon posjete navedenoj lokaciji prošle sedmice, OHR i OSCE smatraju da postoji prostor za kompromis koji bi omogućio istovremeno postojanje i planirane ceste i kuće.

(Alen Bajramović, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga