Sporni rezultati pokrajinskog konkursa, novac dobila i zaposlena u sekretarijatu

"Rezultati nigde nisu objavljeni"

11. avg 2019

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost je na konkursu za kratkoročne projekte od posebnog značaja za održivi razvoj u Vojvodini dodelio ukupno 31 milion dinara. Između ostalih, i jednoj svojoj uposlenici.

Na to, ali i druge nelogičnosti netransparentnog konkursa, ukazao je prošlogodišnji dobitnik Đinđićeve nagrade, koji je do rezultata došao tek kada ih je zatražio kao informacije od javnog značaja.

Kada je prošle godine na dodeli Đinđićeve nagrade iskreno govorio o onome što ga tišti u današnjem društvu, nisu svi bili zadovoljni. I ovog puta, kaže, ne zna kakve će posledice imati intervju koji daje za N1.

Projekat koji je sa kolegama prijavio na konkurs Pokrajinskog sekretarijata nije prošao, ali to, kaže, nije glavni problem.

„Problem je što sam sasvim slučajno 3. jula video da su uručena rešenja u Pokrajinskom sekretarijatu, odnosno u Pokrajinskoj vladi, a pritom rezultati nigde nisu objavljeni„, kaže vanredni profesor na fakultetu Veljko Jovanović.

Do danas ih nema na zvaničnom sajtu, za razliku od vesti da je novac za projekte dodeljen. Sekretar je tada rekao kako činjenica da je pristiglo 189 prijava pokazuje da je transparentnost izrodila konkurentnost.

Ipak, da bi došao do odgovora, Veljko je Sekretarijatu morao da uputi zahtev za informacije od javnog značaja.

„To što se nalazi u tim dokumentima koje sam ja dobio navodi na sumnju da je ta procedura bila neobjektivna i pristrasna i da su korišćeni kriterijumi koji nemaju veze sa naučnom izvrsnošću“, kaže Jovanović.

U njegovoj oblasti – društvenih i humanističkih nauka, odobreno je pet projekata. Četiri su, kaže Jovanović, sa istih institucija odakle dolaze i članovi stručnih saveta koji su ih birali, dok je rukovodilac petog savetnica pokrajinskog sekretara. Dakle, žena zaposlena u istom Sekretarijatu koji novac dodeljuje.

„Mi smo predložili taj projekat s obzirom da je veoma zanimljiv i interesantan, inovativan. Tim pre, što mi nismo znali da je određena osoba zaposlena i u Pokrajinskom sekretarijatu za nauku“, kaže predsednik stručnog saveta za društvene nauke Nenad Krstić.

Dodaje i da nije njihov posao da takve stvari proveravaju, te da imaju savetodavnu ulogu, a da konačnu odluku donosi sekretar. Zbog godišnjeg odmora, on nije bio dostupan za komentar. Prvi čovek Pokrajinske vlade kaže – tu nema zloupotrebe.

„Ja sam tu uvek krajnje oprezan. Imamo mogućnost da ugrozimo sve one koji zajedno sa zaposlenom rade odgovarajući projekat i da kažemo – zato što je ona zaposlena i zato što težimo nekoj apsolutnoj borbi protiv sukoba interesa, i te druge ugrozimo i kažemo ne možete biti deo naučnog projekta. To je takođe legitiman put. I imamo mogućnost da ih ne ugrozimo i da pokušamo da na neki način napravimo presedan“, kaže predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

A da nije reč o presedanu, već o situaciji koja se ponavlja godinama, mišljenje je dobitnika Đinđićeve nagrade.

„Ljudi na to ćute zato što su prethodnih godina radili vrlo slične stvari, pa sad čekaju da se promeni savet ili da se promeni vlast, pa da onda oni opet dobiju projekte, a ne da se menja procedura“, kaže Jovanović.

A upravo je u temeljno pogrešnoj proceduri, dodaje, suština.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga