Sporazum o slobodnoj trgovini između Švajcarske i Kine

Posle Islanda, to je drugi sporazum o slobodnoj trgovini Kine sa nekom evropskom državom

06. jul 2013

Švajcarska i Kina čine ono o čemu države EU nameravaju da pregovaraju sa SAD: Naime, one su potpisale ugovor o slobodnoj trgovini. Posle Islanda, to je drugi sporazum o slobodnoj trgovini Kine sa nekom evropskom državom.

Kina štiti industriju, Švajcarska seljake

Sporazum omogućava obema državama privilegovani pristup tržištu. Ipak, nisu sve privredne oblasti ubuduće oslobođene carine. Tako na primer otpada sva carina na uvoz industrijske robe iz Kine, ali ako se proizvodi izvoze, švajcarski izvoznici će morati da posegnu za novčanikom. Time su pogođene mašinska, farmaceutska i industrija satova. Ali barem je sada u tim branšama znatno snižena carina. Carina na izvoz satova u Kinu biće snižena za oko 60 odsto.

Kina je takođe izdejstvovala prelazni period za ukidanje carina kod mnogih proizvoda, koji se proteže od pet do 10 godina, u pojedinačnim slučajevima i 15 godina.

Ali i Švajcarska je tokom pregovora postavila uslove, i to u poljoiprivredi. Carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Kine – ostaju. Samo tamo gde švajcarski seljaci skoro da nemaju konkurenciju – na primer kod tropskih proizvoda ili uvoza izvan perioda žetve u Švajcarskoj – biće snižene carine. Istovremeno će biti ukinute ili smanjene carine na veliki deo švajcarskih poljoprivrednih proizvoda.

Višegodišnji pregovori

Sporazumu su prethodili dvogodišnji pregovori. U aprilu su kineski premijer Li Kećijang i predsednik Švajcarski Uli Maurer podržali potpisivanje sporazuma. Posle Islanda, to je drugi sporazum o slobodnoj trgovini Kine sa nekom evropskom državom. Uskoro se očekuje i potpisivanje sporazuma sa Norveškon. Vrednost bilateralne trgovine između Kine i Švajcarske, prema podacima Švajcarske, iznosila je prošle godine oko 20 milijardi evra.

Kina je najvažniji trgovinski partner Švajcarske u Aziji. Iako mala država nije članica EU, Švajcarska je važan trgovinski partner, pre svega zahvaljujući proizvodnji luksuznih artikala, poput satova.

Sporazum o slobodnoj trgovini između EU i SAD

EU u ponedeljak (8.7.) počinje pregovore sa SAD u Vašingtonu oko sporazuma o slobodnoj trgovini. Ipak, skandal američke tajne službe bacio je u zasenak te pregovore. Tek u četvrtak (4.7.) je Evropski parlament oštro osudio špijuniranje predstavništava EU od strane američke tajne službe i zatražio zaustavljanje svih programa za nadgledanje. SAD bi trebalo da dostave Evropljanima sve informacije o programu „Prizma“ i to bez okolišanja, navodi se u rezoluciji koja je velikom većinom usvojena u Strazburu.

(Ivana Ivanović, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga